Thursday, October 15, 2009

Allah sedang mendidik...

“Apabila kita sendiri diuji dengan apa yang sering kita nasihatkan (baca: tuliskan), itu petanda Allah sedang mendidik kita agar melaksanakan apa yang kita perkatakan. Bersyukurlah kerana Allah masih sudi mengingati kita dalam usaha kita mengingatkan manusia…”

Sabarlah!!!
Allah sedang mendidik...
Allah sedang mengajar kau erti sabar dan ikhlas
... Sabar dan Ikhlas...
jadi... nasihat untuk diri...
SABARLAH
SABARLAH
SABARLAH
&
IHKLASLAH...

Ujian kali ini tidaklah seberat mana..
Ingat (wahai diri ku)... Allah sedang mendidik.

*****************

Monday, October 12, 2009

Penghujung Larian...

Masuk ke sebuah restoran berhampiran tempat kerja untuk menikmati minum petang bersama dua orang rakan, mengerling sekilas ke kaca tv besar yang sedang terpasang. Siarannya liputan sukan acara lumba lari...

Sambil berbual ringan sementara menanti minuman, sesekali mata meliar juga ke kaca tv.

Perhatian terus tertumpu ke situ bila kawan di sebelah mencuit sambil menjuihkan bibirnya ke arah tv. Seorang pelari sedang rebah akibat kejang otot. Tidak dapat teruskan larian walaupun telah menghampiri garis penamat.

"Tengok!... Apa-apa hal pun, penghujungnya juga yang penting." kata kawan yang mencuit tadi.

"Walaupun awal pusingan dapat nombor satu, tapi belum tentu boleh menentukan sebuah kejayaan, belum tentu kedudukan tu boleh kekal sampai ke hujung." sambungnya lagi.

- Kesimpulan yang pendek itu kemudiannya membawa kepada perbincangan yang makin jauh. Hingga menyentuh hal-hal kehidupan dan kematian. Berkisar pada topik yang sama: Nilaian Di Penghujung...

Mengumpamakan pula dengan ibadah puasa, walaupun seharian berhempas pulas menahan lapar dahaga serta perkara-perkara yang membatalkan puasa, tapi jika pada seminit dua yang terakhir kita gagal untuk bersabar sedikit sahaja lagi (tergesa-gesa minum tanpa memastikan dengan yakin waktu berbuka sudah masuk sedangkan sebaliknya), musnahlah seluruh puasa hari itu. Tiada nilai walau sedikit pun.

Begitulah juga penghujung hidup kita. Itu adalah detik paling penting, paling genting dan paling cemas bagi semua kita kerana itulah yang menjadi titik penentu sama ada keselamatan atau kecelakaan yang bakal dilalui selepas mati nanti.

Berada di penghujung kehidupan, ketahanan iman yg benar-banar ikhlas sahaja yang dapat membantu. Kerana saat itu bukan lagi medan tempat menguji kekuatan mental atau fizikal. Peperangan meletus dalam diri. Benteng keimanan berhadapan serangan bertali arus dari pujukan iblis dan syaitan.

Sedangkan Barsisa, seorang Wali Allah zaman lampau pun tewas dalam peperangan ini, lalu siapalah kita yang berani meletakkan keyakinan boleh melepasi ujian sangat getir ini.

"Ya Allah... Akhirilah kehidupan kami dengan kesudahan yang baik (husnul khatimah), dan jangan engkau akhiri kami dengan kesudahan yang buruk..."

Menyelusuri lorong kehidupan ini... Takdir kita memang berbeza. Ada yang lurus di awal sampai ke hujung. Ada yang lurus di awal, bengkok ditengah dan bengkok pula di hujung... Ada lurus di awal, bengkok di tengah dan kembali lurus di hujung... ada juga yang bengkok dari awal hingga ke hujung... pelbagai gaya pelbagai cara...

Kitalah yang berusaha dan kitalah yang berikhtiar agar mendapat nasib yang baik dengan pertolongan dan rahmat Allah. Kerana kalau rebah di trek larian, sekadar gagal menerima pingat kejuaraan atau piala. Gagal sempurnakan puasa masih boleh diganti semula. Tapi jika gagal melepasi sempadan gelanggang kehidupan dengan langkah kanan, tidak ada harapan untuk merayu lagi.. Saat itu hanya yang empunya diri saja yang tahu nasibnya..."Ya Allah! jadikanlah sebaik-baik umur kami di penghujungnya. dan sebaik-baik amalan kami, amalan yang penghabisan, dan sebaik-baik hari bagi kami, hari kami menemuimu.."*******