Saturday, August 1, 2009

Bantulah!! sayangilah sesama kita...


Petang tadi, dalam perjalan pulang dari Jerantut, menemani seorang teman untuk temujanjinya dengan seorang pemilik butik perkahwinan untuk menempah sewa pakaian (atau hal-hal yang berkaitan). Di tengah-tengah kekalutan serta simpang siur dan gempita kereta yang rum-rum di jalan raya, saya melihat sepasang suami isteri sedang berjalan agak longlai di tepi jalan. Si suami berpeluh-peluh menuntun motosikalnya dengan seribu kepayahan sementara si isteri mengheret langkah di belakang sambil mencebek topi keledar menapak penuh sukar, dia kelihatan mengandung (meski pun tidak terlalu sarat). Terlukis pada wajah mereka warna hitam keperitan seperti aspal, resah dan gusarkan tentang keselamatan diri juga tentunya segumpal rasa malu yang pahit. Alangkah kesat rasa di hati apabila melihat suasana begini dan lebih perit kerana tidak dapat menghulurkan bantuan yang sepatutnya. Fenomena sebegini seringkali kita saksikan, biasanya kita hanya memerhati dengan sayu kemudian beberapa kilometer di hadapan segalanya luput dari ingatan bersama dendangan lagu dari corong radio dan penghawa dingin kereta yang nyaman!

Kita terbiasa dengan melalui hidup tanpa membantu. Kita tidak pernah bangun pada hari yang baru dan beniat untuk membantu seseorang pada hari ini. Kita tidak pernah bertanya : “Siapa yang perlu aku berikan pertolongan pada hari ini ?”

Antara soalan yang sering dikemukan oleh Rasulullah kepada para sahabat selepas selesai solat subuh adalah : "Siapa pada pagi ini telah menolong saudaranya ?”

Rasulullah contoh seorang murabbi yang berjaya membentuk minda di kalangan para sahabat: Hidup untuk membantu .
Sementara kita pula berasa selesa dengan persekitaran diri sendiri dan apabila kita berhajat kita akan bermohon ke hadrat Allah. Sedangkan Rasulullah memberitahu bahawa pertolongan Allah untuk kita bergantung kepada sejauh mana kita membantu saudara kita.

Saya teringat kepada seorang sahabat baik semasa menuntut di Universiti di ibu kota satu masa dulu - dia orang Kelantan - anak jati Kelantan. Dia sentiasa mempersiapkan di dalam raga motornya beberapa gelen minyak petrol. Apabila dia berjumpa dengan orang yang mengheret motosikal kerana kehabisan minyak dia akan memberikan bantuan dengan memberikan minyak petrol tersebut.

"Saya rasa sangat bahagia apabila melihat mereka gembira...” Ujarnya bila saya bertanya tentang sikapnya ini.

"Kita akan melalui suatu perasaan hebat, ketenangan hakiki dan kepuasan bila melihat wajah orang yang ditolong itu. Ada cahaya dalam mata mereka ada sinar damai yang tidak tahu bagaimana untuk mengungkapkannya.” Bicaranya begitu menggetarkan terbau harum ketulusan budinya.

"Pernah beberapa kali, ada yang ingin membayar balik petrol itu menangis terharu apabila diberitahu bahawa saya hanya ingin membantu...” Sambungnya untuk berkongsi, nadanya begitu mendidik.

"Apalah sangat nilai seringgit dua yang hanya boleh membeli secawan teh tarik, sedangkan nilai melepaskan kesusahan itu tidak ternilai di sisi Allah...”

Dia menutup ceritanya, saya menikmati tarbiahnya dan menarik nafas panjang dengan selaut azam untuk cuba meneladani akhlak mulianya itu.

Alangkah mulianya hari itu sekiranya kita dapat menolong, melepaskan kesusahan dan menutup keaiban saudara muslim.

Mari kita sempurnakan hadis Rasulullah ini :

"Barangsiapa yang melepaskan satu kesusahan saudara muslimnya daripada kesusahan dunia Allah akan melepaskan baginya kesusahan di hari Akhirat, barangsiapa yang memudahkan urusan saudaranya Allah akan memudahkan urusan dunia dan akhiratnya, barangsiapa yang menutup satu keaiban saudaranya di dunia Allah akan menutup keaibannya di dunia dan di akhirat. Allah membantu hambaNya selama mana hamba itu menolong saudaranya.” Hadis riwayat Muslim .

Salam kasih sayang.
Jom sayangi umat Rasulullah!****************

Monday, July 27, 2009

Maafkanlah... (masih sulit) **api dalam sekam 3**


Malam semalam, satu email sangat “mengganggu”. Penghantarnya seorang yang tak pernah saya kenali. Hanya sesekali bertegur sapa di halaman maya ini. Bicaranya berbau sendu. Menghantar dukanya sekian lama. Malangnya, yang ditujukan untuk mendapat rawatan adalah saya… Tidak pasti kenapa saya jadi pilihan... Entah dari sudut mana dia melihat saya sebagai ada kelebihan. sedangkan saya pesakit sepertinya jua. Mengidap kesakitan yang sama dan masih usaha mencari panawar. ... Namun harapannya adalah terlalu tinggi untuk dikecewakan. Walau berat ku guriskan juga rasa hati ini semuga jadi rintihan bersama. saya namakan tulisan ini MAAFKANLAH… Moga 'kau' boleh mengambil sedikit iktibar - kerana sebetulnya tulisan ini adalah untuk mendidik diriku sendiri:
Pesan ku begini wahai diri:-

Selagi kau tidak bahagia dengan kebahagiaan orang lain… itu petanda kau sendiri tidak bahagia. Kau mesti bahagia melihat “musuh-musuh”mu bahagia. Walaupun pernah disakiti sekali, kau akan disakiti berkali-kali jika terus mengenang perbuatan mereka. Dan paling derita, jika kau merasakan mereka sedang membina istana kebahagiaan di atas tapak kedukaanmu!

Wahai diri, ingatlah, segala gerak dan laku makhluk adalah dengan izin Allah jua. Jika datang orang “menghadiahkan” air mata… Allah sedang mendidikmu tentang sifat sabar. Jangan dilihat manusia yang menjadi “sebab”, lihat dengan mata hati yang Allah jua yang merancang semuanya.

Jika kau di sakiti oleh dia, DIA sedang mengajarmu erti reda. Kita bukan malaikat untuk terus pasrah tanpa terusik oleh calar dan cakar insan. Namun, ada ketika-ketika yang sangat kritikal untuk kita bertahan dan katakan… tidak ada keadilan yang mutlak di dunia ini.

Mungkin sahaja “penjahat” yang pandai bermuka-muka akan terus dijulang sebagai wira. Dan hamba sejati yang mempunyai “hati emas”, akan terus dihenyak sebagai tawanan di penjara hiba dan cela. Bahagialah dengan kebahagiaan orang lain. Terimalah hakikat kita bukan Tuhan yang mencatur rezeki dan nikmat untuk hamba-hamba-Nya. Jangan kau tanyakan mengapa dia yang dilebihkan, aku dikurangkan? Mengapa dia yang licik dengan gelecek segala strategik dimenangkan sedang aku yang bersenjatakan kebenaran dan kesederhanaan selalu dikalahkan?

Di sini tidak lama. Di SANA jua tempat berehat segala penat. Keyakinan terhadap hari akhirat, akan menyebabkan kita kuat menghadapi tipuan dunia. Keimanan kepada Tuhan akan menimbulkan rasa sabar menghadapi karenah insan. Belajarlah daripada Nabi Yahya AS dan Zakaria AS yang digergaji mati tanpa dapat melihat bunga-bunga kemenangan. Belajarlah dari Sumaiyah dan Yassir yang terbunuh tanpa sempat melihat daulah Islamiah dan empayar Islam berkembang.

Mereka tidak dapat kemenangan… tetapi mereka tidak hilang ketenangan!

Wahai diriku, mereka (salafussoleh itu) menjadi “besar” kerana menghadapi ujian yang besar. Mereka “mempertaruhkan” nyawa. Pada hal aku, kamu dan kita terlalu kecil justeru yang dipertaruhkan cuma “harga diri”. Terasa diri ditipu, dipersenda dan diperkotak-katikan serta tidak dihargai. Sedarilah, yang tercabar bukan harga dirimu tetapi keegoanmu! Harga diri itu milik kita selamanya. Tidak akan luput dan dapat dicabut oleh orang lain.

Jangan bimbang jika tidak dihargai, tetapi bimbanglah jika benar-benar kita tidak berharga. Di mata siapa? Di mata diri sendiri. Namun ego itulah yang selalu menuntut pengiktirafan dan sanjungan. Hati yang ego bertuhankan nafsu. Bila syaitan berbicara tentang ketinggian api berbanding tanah sebagai asal usul kejadian dan ukurtara kemuliaan… dia memberontak. Merasa Adam dilebihkan.

Syaitan tidak bahagia dengan “kebahagiaan” Adam.

Akibat marah, cemburu, derita, kecewa lalu dibujuknya datuk dan nenek kita (Nabi Adam dan Siti Hawa) dengan strategi dan rencana untuk maksud yang satu: BIAR HILANG KEBAHAGIAN MANUSIA. Agar bertempat bersamanya di neraka – derita selama-lamanya. Wahai diri, beringat-ingatlah akan tipuan syaitan bila kau tidak bahagia dengan kebahagiaan orang lain. Itulah rasa yang sangat merbahaya. Itulah pintu rasukan syaitan bila kau sendiri mendakap kejahatan warisannya sejak lama.

Wahai diriku, Mulakanlah langkah mencari bahagia dengan merasakan bahagia melihat kebahagiaan orang lain. Langkah pertama itu ialah MEMBERI MAAF.


Maafkan lah...

Maafkanlah...

Maafkanlah...

& Lupakanlah...

Mohon supaya Allah berikan kita kekuatan itu....

************