Thursday, June 4, 2009

walau cuma lima sen -

Monolog Tazkirah untuk diri...

-2.38 am... huh! kenapa di waktu lewat begini mata ini masih terasa segar. Sedang kepenatan semakin menjengah..


Ada sesuatu yg bermain di minda...

HUTANG-HUTANG KU...- Walau cuma lima sen, hutang tetap dikira besar jika tidak kulangsaikan, begitu bisik hati ku ketika melihat catatan hutang piutang malam ini.

Ah! betapa di kegelapan ini aku cuba mengira-ngira hutangku dengan manusia, agar lunas juga dengan Pencipta. Biarlah dalam gelap ini aku disesah resah, agar di sana nanti disinari cahaya.

Terngiang-ngiang pesan ulamak, kekadang hutang kita dengan manusia lebih sukar kira bicaranya berbanding 'hutang' kita dengan Yang Esa. Betapa buruknya wajah yang tidak melunasi hutang di dunia ketika berdiri di Padang Mahsyar kelak... Ah! Roh para Syuhadak lagikan tertahan - tergantung oleh hutang mereka, inikan pula aku hamba yang penuh dengan alpa dan dosa ini.

Mengapa sangat berat ketika membayar hutang padahal terasa begitu ringan sewaktu memohonnya? Adakah aku sudah berkira-kira untuk tidak membayarnya sejak awal lagi?
Jika begitu halnya, alangkah hinanya diri ini kerana itu hakikatnya bukan berhutang, tapi mencuri.

Alangkah tidak merdekanya orang yang berhutang. Siang menanggung malu, malam menanggung resah. Betapa murahnya harga diri orang yang culas membayar hutang di depan orang yang memberi hutang. Sekalipun dia seorang 'agamawan' - yang begitu arif tentang ilmu wahyu dan sabda, tetapi dia hanya layak berteleku bila berdepan dengan orang yang dinafikan haknya untuk mendapat kembali apa yang dihutanginya.

Ah!! Aku tidak mahu menjadi salah seorang dari mereka. Ingat wahai diri - Ayat al-Qran paling panjang dalam surah paling panjang ialah mengenai hutang. Dan ayat itu asal mulanya hanya tentang sebuah bekas air! Mari wahai diri... mari tatapi ayat itu buat kesekian kalinya. Bukalah lembaran kitab suci dan lihatlah surah a-Baqarah ayat 282.

Perincian tentang tatacara berhutang dalam ayat itu menggambarkan betapa seriusnya Allah apabila membicarakan soal hutang dikalangan hamba-hambaNya. Apakah aku memahami, merasai dan bertindak selaras dengan keseriusan itu? Atau, aku hanya merasakan ayat itu ditujukan kepada orang lain, bukan untukku. Jika demikian, alangkah tertipunya aku, kerana ayat itu memang ditujukan kepada aku yang masih berhutang ini.

Sesekali, ada justifikasi yang menerjah hati... Mati ketika meniggalkan hutang bukanlah seaib mana. Apatah lagi apabila melihat para Salafussaleh ada juga yang mati meninggalkan hutang. Mereka yang 'hebat' itu lagikan berhutang, apalagi aku...
Ah! itu semua cuma alasan Syaitan. Mengapa tidak ku perhatikan dan kuperhalusi bagaimana kesungguhan mereka itu mahu membayarnya? Bukankah mereka sudah berusaha sehabis daya, tetapi tidak kesampaian juga... Sejarah memaparkan kerisauan mereka yang berwasiat untuk 'gadaikan itu dan ini' hanya untuk langsaikan hutang yang masih berbaki...

Wahai diri, jangan kau tertipu... Berbeza sungguh tujuanmu berhutang dan tujuan mereka berhutang. Berbeza sungguh kesungguhan mereka membayar dan kesungguhanmu membayar. Berbeza sungguh kebimbangan mereka ketika tidak dapat membayar, dengan kebimbangamu ketika tidak membayar hutang. Kau masih tersenyum, ketawa, berjalan bagaikan wira, menabur bunga-bunga kata kononnya engkau wira segala... tetapi Allah tahu betapa 'busuknya' hutangmu itu. Jika hutang itu berbau, pasti manusia lari meninggalkanmu. Tidak malukah kau, dicemuh oleh orang yang tahu rahsiamu... "Ah! dia itu kokoknya sahaja berdegar-degar, ekor diselaputi hutang!"

Mulai saat ini... aku dan kita, ketika ada rezeki yang datang menjengah, kan ku katakan itu bantuan Allah untuk melunasi hutang-hutang ku. Aku akan makan minum sekadarnya. Menggunakan di tahap keperluan dan selebihnya aku mesti gunakan untuk membayar hutang. Dan mulai saat dan detik ini, aku berazam untuk tidak berhutang hanya untuk 'melebihi' kadar keperluan dan kemampuan hidup. Aku sepatutnya malu... Apabila harga diri dipertaruhkan sebagai 'deposit' untuk berhutang.

Teringat aku kata Syaidina Umar... "Jika minum air seteguk air ketika sangat dahaga itu akan menjatuhkan harga diriku... Nescaya aku tidak akan meminumnya...

Ya!! Alangkah beertinya hidup ini jika 'memberi'... dan memberi paling utama ialah memulangkan semula hak kepada pemiliknya...

*******


tulisan ini adalah sebagai menjawab cabaran Yoyooh.com bagi minggu 5

******

Tuesday, June 2, 2009

Tak patut begitu...

Setiap orang ada matlamat sendiri. Cuma kadang-kadang kita tidak pernah menjangkaunya. Adakah kerana kita tidak bersunguh-sungguh untuk itu? Atau sememangnya nasib kita telah ditentukan dengan takdir yang sebaliknya. Namun, selagi kita mampu untuk berusaha maka jangan fikirkan yang negatif... teruskan saja usaha itu.

Bak kata pepatah... "Irama dengan lagu tak dapat dipisahkan"
Persis pepatah ini adalah jiwa manusia dan signifikan lagu yang seakan genggaman tangan yang erat. Namakan saja keadaan yang mungkin wujud dalam hidup kita, pasti ada sebuah lagu yang jitu mengiringinya. Mungkin apabila kita mendengar suatu irama yang dibarisi susunan ayat puitis, akan berputik nostalgia lama...

Namun, perasaan itu tidak pula terasa pada orang lain. Penghayatan yang pelbagai ini hasil dari penafsiran yang pelbagai. Perjalanan hidup yang membentuk rencam pengalaman menghadiahkan insan dengan banyak adunan pemahaman...

Orang kata kerana mulut, badan binasa...
Kelakar!! bila tiba-tiba dapat panggilan telefon dari seorang teman yang menceritakan tergamak bossnya menyuruh dia pindah kerja lain... semata-mata tak puas hati dengan satu perkara. Rasionalkah? Apa masalahnya? Tak kuasa nak ambil tahu.


Yang penting, semua orang pun cari makan juga. Antara nasihat yang paling agung - 'Berkata benarlah walaupun pahit'. Tetapi... Bagaikan sudah dipersetujui umum, menceritakan apa-apa yang buruk tentang diri sendiri umpama mengambil pistol dan menembak kaki sendiri.


Kalau Allah nak bagi rezeki, bila-bila Dia boleh bagi... dan kalau Allah nak tarik balik nikmat senang... bila-bila boleh berlaku. Semoga Allah memberi kesedaran... Mungkin sesetengah orang telah mendapat balasan dunianya... kehidupan menjadi kucar-kacir, anak-anak tak menjadi seperti yang diharapkan... Moral ceritanya - Tak payahlah nak tabur pasir dalam periuk orang lain - kannn... Semoga Tuhan merahmati hidup kita semua.. ~Cuma saya nak pesan : JANGAN buat macam tu...


Saya yakin yang manusia yang selalu dilaku sedemikian sudah tidak buat hal dengan rendahnya martabat orang lain yang lebih 'cantik' daripadanya. Apa guna anugerah fizikal yang menarik jika budi pekerti tidak dijaga. Saya konfiden juga manusia yang tidak mempunyai kualiti fizikal yang baik lebih kuat ronahinya berbanding orang lain. Mereka lebih tabah dan sudah masak dengan resam masyarakat sekeliling.

Saya mengharapkan mereka begitu. Bukan semua orang sama. Bukan semua orang berbudi bahasa. Bukan semua insan di dunia ini pandai menjaga kata. Sehina-hina manusia adalah mereka yang mengeji orang lain tanpa memberi peluang orang yang dikeji itu membela diri. Atau membuat penghakiman secara berat sebelah dan prejudis.

Atau mungkin manusia sebegini mula-mula lagi gagal dalam mengenal diri mereka sendiri. Mereka gah pada perkara yang salah. Gembira atas tiket sengsara orang lain. Muliakah hidup sebegitu?...

apa-apa lah...

********

Monday, June 1, 2009

Fokus yang tidak fokus

"Perahu kertas itu melaju saja ikuti air yang mengalir. Kadang melaju kencang, terombang-ambing derasnya air. Kadang tanpa amaran, tersangkut ranting. Kadang berlayar diam, senyap di air tenang. Kini… aliran sungai bercabang, dan kabut menggantung di persimpangan…"


Saya sedang tidak fokus saat ini. Pusing. Bingung. Antara keinginan. Kesempatan. Keperluan. Kepentingan.

Tidak fokus. Apa sebabnya? Oh, banyak hal boleh jadi penyebab. Tak adanya tujuan yang jelas. Banyaknya pilihan yang tersedia (apakah justeru kerana tidak ada pilihan?) Tak mampu memberi urutan keutamaan pada keinginan, keperluan, kesempatan, kepentingan. (Ah, bicara tentang apa sih saya?)

Keutamaan. Saya sebetulnya sudah sangat tahu apa keperluan saya saat ini. Tapi ada suara denting yang menggangu di kepala saya. Sangat mengganggu. Justeru ketika tik tok jarum jam makin mendekat pada garis waktu yang saya tarik sendiri. Ah, mungkin denting itu tak ada. Mungkin denting itu hanya sebentuk ilusi, keinginan untuk lari dari kenyataan. Tapi dulu… saya mempercayai suara denting itu. Suara ‘ting’ yang jarang berbunyi. Kerananya, ketika ia berdenting, biasanya saya memilih untuk percaya.

Fokus. Tidak fokus. Ah, mungkin saya yang sedang menyusahkan diri saja.
Mungkin sebenarnya saya cuma perlu berkunjung ke doktor mata atau optik terdekat. Mereka mungkin lebih tahu apa yang perlu pada saya kerana. Mungkin itu penyebab dari ketidakfokusan saya saat ini ...

**kalau dapat pakai kanta lekap warna brown... macam ok jugak***
saya kembali sedar... saya dah makin tua...


Sunday, May 31, 2009

Terima kasih daun keladi

Ada beberapa tanda ingatan dari teman-teman blogger yang diberikan kepada saya beberapa hari yang lalu... hmmmmm... memang menyeronokkan bila diingati ni... terharu, tersentuh, bila dalam senarai nama-nama yg dingati tersebut nama saya pun turut tersenarai sama... TERMA KASIH YANG TAK TERHINGGA... terima kasih daun keladi...

Ok... Yang pertamanya ingatan dari Kak Tirana... Yang memberikan saya cenderahati cute ni


Haha.. comel kan. Sebetulnya ini, dah lama di beri... tapi baru nak publish.. kumpul banyak-banyak dulu. pastu publish sekali harung... dah banyak kali dah Kak Tirana senaraikan nama saya dalam senarai mereka-mereka yang layak mendapat cendehati darinya... TERIMA KASIH KAK TIRANA... Kerana ingatkan saya secara berterusan... tersentuh ni... serius... ... Tapi saya ni, satu apa pun tak bagi lagi untuk akak... Tak pe, nanti saya ciptakan satu award khusus utuk Kak Tirana sorang je... tak yah kongsi dengan sape-sape... insyaAllah, nanti saya buatkan.. haha..

Berikutnya tanda ingatan ni pulak:


Vespa Blogger Award Friendship... hahahah... comel je kan. Kebetulan pulak saya pun memang ada vespa sebijik... errrr... skuterlah... bukan vespa.. tapi, kira satu spesis lah tu kan. Ok, Award ni saya dapat dari Kak Asyiq... Terima kasih jugak untuk Kak Asyiq atas hadiah tanda ingatan ni... hehehe.. seronok je rasanya.

Ok... Award dari Kak Asyiq ni disertakan dengan soalan-soalan tag yang perlu dijawab.. hmmmmm... ok, tak pe... kita jawab soalan-soalan tersebut di akhir entri ni. Sebab ada beberapa pemberian lagi saya nak tunjukkan dulu... bolehh???

Seterusnya... beberapa hari yang lalu... errrr... dah lama sebenarnya. saya mendapat satu hantaran parcel... yang isinya adalah yang berikutApa tu?... haha... Sebuah bungkusan berisi coklat... hahahahah.... suka sangat... **oh ya! keterangan gambar - Gambar di atas adalah lakonan semata-mata... coklat asal yang di berikan dah habis hari dia sampai tu jugak, memang tak sempat nak ambik gambar... jadi rupa asal coklat yg dikirim bukan seperti di atas - ianya tersangat comel... cute... berbentuk bunga-bunga rose berwarna coklat, orange dan pink... homemade... dijamin halal...** tapi masa sampai tu, dah tak ada rupa bunga sangat dah.. pasal dah cair hehehehe... panas kot dok dalam box posmen yg bawak tu...

Kiriman ni saya dapat dari rakan blogger kita, acha - camar putih... sebagai tanda terima kasih atas satu tugas yang dah saya buat untuk dia (tak payah ceritalah benda apa)...

Terima kasih Acha... coklat tu memang superb... sayangnya saya tak dpt tgk rupa bentuk asal dia. tapi tak pe... sedap tu yang penting. Terima kasih daun keladi... kalau ada lagi, bagilah lagi ya... hehehe...

Berikutnya, sekali lagi saya tak tahu nak kata betapa tersentuhnya saya bila sekali lagi mendapat kiriman dari benua yang berbezaMasih dikirim oleh sahabat yang sama


Dia yang selalu menghantar tanda ingatan kepada saya tak kira ke mana perginya

Kali ni, sekeping poskad dari Holland pula... diulang ... HOLLAND...huhhhhhhhhhh... Yang semakin melengkapkan koleksi poskad dari seluruh dunia milk saya. Apa lagi yang perlu saya ucapkan selain dari ucapan terima kasih walaupun dah berkali-kali ucapan itu saya tujukan untuknya. Ingatan ini masih dikirim oleh sabahat blog yang sama... Mr Coppuchino... setelah berkali-kali menghantarkan poskad dari benua yg berbeza kepada saya... Terima kasih Bro... terima kasih... terima kasih... terima kasih.... Terima kasih sebab tak pernah lupakan saya walau kemana pun demo melancong... errrr, kalau dapat tiket penerbangan pergi balik ke UK pun best jugak kan.. hahahahahahahahah... ****Mr Coppuchino sekarang sedang menginap di UK**** terima kasij sekali lagi untuk semua atas pemberian tanda ingatan tersebut... saya hargai dengan setinggi-tinggi penghargaan...

Ok... Berbalik kita pada award dari kak Asyiq yang disertai dgn tag yang perlu dijawab... tak payah lengah-lengah, kita jawab terus ya.

Pertamanya:
- Ceritakan kembali siapa yang berikan award ini kepada anda...

Kak Asyiq...
Apa yang saya nak ceritakan pasal dia ya. Sejujurnya saya bukan kenal sangat dia ni sape.
Saya rasalah, nama asal dia Asyiqin... errr.. teka je ya, kalau salah tu mintak maaf lah.
Kak Asyiq adalah seorang guru... yang mengajar di perak... Seorang isteri kepada suaminya, seorang ibu kepada anak-anaknya, seorang anak kepada ibu dan ayahnya...
Saya kira, dia juga punya hobi yang sama macam saya... membaca - terutama sekali, buku-buku motivasi...

Itu jelah... tak boleh cerita secara detail... nanti dah kenal rapat dulu, baru saya cerita balik semula... bolehhh???

- Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri...

10???... macam banyak lah pulak kan. ok, rasanya saya dah pernah dah jawab tag yang macam ni dulu... tapi tak pe... saya jawab jugak demi untuk kakak saya tu... dan untuk anda-anda yang nak tahu juga...

Tentang saya... apa kata kalau saya letak gambar sikit...

1st... macam yg tertulis kat bahagian profile tu... saya seorang yang sederhana... walau pun ramai yg mengatakan saya hensem (kih kih kih... dushummmm penumbuk atas hidung budak perasan)... hensem saya masa di tahap sederhana... saya sederhana dlam segenap hal kecuali bab makan dgn tido... kedua-dua perkara tersebut membuatkan kesederhanaan saya hilang secara tiba-tiba...

2nd... Susah sangat nak marah. Tapi bila marah, lambat sikit nak sejuk... Tapi bila dapat panggilan dari 'orang belah sana' marah tersebut akan segera menyusut kepada 50%, 40%, 30% dan tinggal saki baki kemarahan... So, kalau saya tengah marah, silalah suruh 'orang belah sana' hubungi saya dengan kadar yang segera ya.. **macam mengada-ngada lah pulak point ni**

3rd.. Saya sangat, sangat, sangat meminati motorsikal berkuasa tinggi (ok! dah ada sebijik)... Selalunya bila bergerak di hiway, walaupun sedang membawa motorsikal jenis tersebut, tapi bila motor-motor jenis ni melintasi saya... saya akan terkagum dan teruja secara nyata "Wowwwwwww!!! motor besar... **walaupun saya tengah dok bawak motor besar jugak*** - antara hobi yang memberi kepuasan tahap maksima pada saya - membawa motorsikal jenis ni, di jalan lurus yang lengang dengan kelajuan yang semaksima mungkin.... fuhhhhhhhh... perghhhhhhhhhhh... memang best gilerrrr...** - ok, fine, hobi yang merbahaya... lain kali tak buat lagi dah...

4th - Saya suka memasak, dan tak suka makan...??... ... ok, fine... ayat dipusing-pusing.. ayat sebenarnya saya suka makan, tapi malas nak masak... heheheh...

5th.. Saya gemar membaca. membaca. dan membaca... Tak tahu pulak sejak bila minat tu bermula... sejak zaman sekolah lagi agaknya... Novel pertama yang saya miliki sendiri, beli pakai duit sendiri setelah penat menabung ialah novel "Hujan Pagi" yang ditulis sasterwan negara A.Samad Said... saya beli buku ni masa tingkatan lima... masa tu memang payah lah nak paham apa yang nak diceritakan dalam novel ni... sekarang dah paham dah... errrrrr - apesal cerita pasal novel pulak ni. Saya membaca semua jenis genri bahan bacaan.. tak kira, novel, cerpen, sastera, motivasi, ekonomi, politik... sekadar nak tambah pengetahuan...

6th...Saya seorang yang pendiam... kalu tok temu gu - orang kelate kata... Memang saya pendiam... Tanya sepuluh patah saya akan cuba ringkaskan jawapan menjadi beberapa patah perkataan sahaja... lagi pendek lagi baik... biar jawapan simple tapi bernas... **tapi sifat pendiam tu hilang bila bersembang dengan awek heheheheh**

7th. mencuci pakaian saya seminggu sekali… (rasanya ini hal biasa bagi orang2 bujang macam saya terutama lelaki).. di sebabkan itu saya perlu memiliki banyak baju. Stok yang cukup sekurang-kurangnya untuk seminggu… jadi, dihujung minggu, saya akan habiskan dengan mencuci pakaian yang terkumpul … sekali cuci, sekali sidai… nah engkauu… satu bakul besar. Saya hanya mencuci baju saya.. adik beradik yang lain, engkau cuci lah sendiri ya…


8th. Saya suka mengumpul bantal…. Bantal???..hmmm saya punya banyak bantal dari bentuk yang berbeza-beza dan saiz yang berbeza-beza juga. Mungkin jugak sebab saya kuat tidor, jadi koleksi saya juga mestilah berkaitan dengan sesuatu yang boleh dibuat tidur

9th. Saya selalu tidur awal dan bangun awal juga... hmmm.. bunyi macam mulialah pulak... oklah. masih lagi menggunakan ayat yang dipusingkan sebenarnya.. ayat yang betul ialah; saya suka tidur lambat dan bangun lambat... sekiranya saya tidur awal... saya tetap juga akan bangun lambat... ya!! Saya memang kuat tidor… terutama di hujung minggu…

10th.. saya paling gemarkan cis kek... tidak syak lagi... ada sape-sape nak belanja ke??Ok... sekian terima kasih