Friday, October 9, 2009

Duit bukan pengubat rindu

"Apa lagi ntah yang dia nak... Duit dah hantar. Tiap-tiap bulan tak pernah lambat." Dia mengomel agak perlahan. Tapi masih lagi kedengaran ke telinga saya.

"Apa masalahnya?" Tanya saya pada dia.

"Ayah aku. Desak terus suruh balik. Mak pun macam tu jugak... kejap-kejap suruh balik. Raya hari tu kan dah balik. Sekarang suruh balik lagi. Aku sibuk bukan diorang tak tahu"...

Raya hari tu? Setahu saya dia balik ke kampung emak-ayahnya pada hari raya ke tiga... hari raya pertama dan kedua di kampung isterinya. seingat saya juga pada hari raya tahun lalu pun begitu juga. Rumah ibunya dijengah pada hari raya ke tiga...

"adalah hal yang penting tu... sebab tu diaorang suruh balik".. saya cuba menyedapkan hatinya.

"Apa ntah yang penting?.. duit dah kirim dah."...

****************

"Duit tak dapat tebus rasa rindu diaorang tu"... desir saya perlahan.

"Hah?.. Rindu?? Mak ayah kita masih rindu?".. Sinis saoalannya.

"Kau ada anak kan?" Tanya saya padanya walaupun saya tahu dia telah punya tiga anak. Dua darinya tinggal di asrama.

"Ada?"

"Rindu?" tanya saya...

"Rindu apanya?" tanya dia lagi.. mungkin buat-buat tidak faham

"Rindukan anak-anak tulah..." kilas saya..

Kali ini dia terdiam. Sedar agaknya dia dah terperangkap. Terperangkap dalam bisikan rasa disebalik tusukan kata-kata.

"Itu lain... anak aku tu masih remaja. masih kanak-kanak. Memang patutlah aku rindu. Mak ayah kita tak sepatutnya begitu... Aku dah ada keluarga sendiri. aku dah tua.."

"Oooo.. maksudnya rindu kita akan makin pudar seiring dengan usia?"

Dia tak menjawab.

"Sebenarnya makin tua kita ni, akan rasa makin sunyi. Bila makin sunyi, akan makin rindulah pada orang tersayang.." Tambah saya lagi. "Kita ni kalau rindukan seseorang, boleh kita sibukkan diri dengan kerja-kerja kita tu nak lupakan rasa rindu... tapi diaorang tu, apa sangatlah boleh dibuat.. alih-alaih bagi makan ayam, siram pokok bunga, tanam sayur.. nak buat banyak kerja dah tak larat.."

... saya teringatkan Ma di rumah. selalunya, Ma bila rindukan anak-anaknya, dia akan melipat kain baju lama milik anaknya berkali-kali. Bila begitu keadaannya, saya akan segera menelefon adik-adik saya yang bajunya dilipat itu dan memberitahu "Ma dah lipat baju mu"... dan mereka akan faham, lalu segera pulang pada hujung minggu berkenaan...

*******************
"Engkau sayang anak?.. Ok! tak payah jawab" potong saya. "Tentulah engkau sayang kan? aku yang tak berbini, beranak ni pun faham... So! macam tulah jugak mak ayah sayangkan kita. Bila dah sayang mestilah ada rindu... Dan rindu tu bukan boleh diselesaikan dengan duit walaupun berjuta-juta banyaknya." tambah saya.

"Engkau senanglah cakap sebab engkau duduk dengan mak ayah engkau. Tak payah susah drive jauh-jauh nak balik kampung."...
hmmm setahu saya, jarak kampungnya hanya lebih kurang 100 km sahaja. Bukanlah jauh sangat kalau ikut piawaian jarak pada era teknologi ini.

" Aku tinggal dengan diaorang ni pun tak sampai 2 tahun lagi... dulu aku dok KL.. boleh je aku usahakan balik sebulan 2 kali.."

dia diam lagi

"Perlu ke aku balik tiap-tiap bulan?"

"Payah nak putuskan. Tapi fikirkan kerinduan ibu-bapa. Sibuk tu betul lah sibuk.. tapi kenangkan, setiap kali kau rindukan anak-anak... macam tu lah mak ayah kita rindukan kita? dan ingatlah selalu, macamana kita buat kat mak ayah kita, macam tulah nanti anak-anak kita buat kat kita tapi dengan nilaian lebih berganda"...

Dia diam dan terus diam. Moga itu tanda timbul kesedaran dalam dirinya.

******


Ah!!... Masakan rindu - soal rasa - boleh diubati dengan wang - satu yang berbentuk benda...************

Wednesday, October 7, 2009

Jeritan Kucing bersenggama...

Lena ku yang baru sekejap tiba-tiba diganggu oleh bunyi bising yang agak mengerikan. Bunyi jeritan keriau kucing jantan atau mungkin juga si betina membuat aku bingkas bangun. bunyinya terlalu hampir... Rapat.
Kucing siapa itu memekak di waktu-waktu begini. Tidak tahukah dia ini bukanlah waktunya lagi untuk bersuara riuh.

"Maafkanlah dia kerana waktu ini adalah untuk dia membuat bising!"... satu bisikan bedesus ketelinga bagi mengurangkan amarah.

Lalu lenaku yang terganggu ditambah bunyi riuh kucing mengawan itu tiba-tiba memberikan aku sedikit 'idea' untuk merangkai sedikit kisah... Kemudian aku perlu berterima kasih pada sang kucing jantan betina yang masih asyik membuat bising bercumbu-cumbuan..

Ya! kisah kucing bising bercumbuan-cumbuan mengawan ada kisahnya yang boleh kita ambil pengajaran.

Di antara kucing dan anjing dan konteksnya ada jalinan sejarah dan ceritanya sejak zaman Nabi Nuh a.s dan pepatah melayu juga meyebut: Seperti anjing dan kucing, tidak boleh bertemu - mahunya hanya bercakaran.

Dan kisahnya:
Sejak zaman Nabi Allah Nuh A.S dua makhluk anjing dan kucing ini telah mencipta sejarahnya bermusuh dan berseteru secara turun temurun. Perseteruan bermula sejak sesamanya dalam bahtera Nabi Allah Nuh lagi dibawa hingga ke hari ini. Hingga ke malam ini. hingga ke waktu yang telah menjengah pagi ini.

Orang (termasuk aku) tidak akan marah dan terganggu nikmat tidurnya sekiranya sang kucing dalam seyap-senyap, dalam suasana aman damai, romantik dan disirati pula dengan anyaman tali-tali kemesraan keintiman dan cinta mencintai dalam melakukan senggama bebas. Ini tidak. Kaum kucing zaman Nabi Allah Nuh dan kaum kucing di zaman terkini (1430 H) ini, dalam melakonkan babak-babak bercumbu dan bersetubuh... bisingnya, riuhnya, gemparnya sampai terdengar orang sekampung.

Ada sebuah riwayat;
Riwayatnya begini;
Diriwayatkan dari Wahab bin Munabbah: ketika Nabi Allah Nuh naik ke bahteranya untuk belayar, maka masuklah segenap jenis makhluk yang berpasangan. Kucing dan anjing juga dibawa bersama dengan pasangan masing-masing (jantan-betina).

Nabi Allah Nuh melarang setiap makhluk Allah itu melakukan persetubuhan agar tidak beranak pinak, dibimbangi ruang di dalam bahtera menjadi sempit. Tetapi anjing yang tidak sabar bersama ketinggian nafsunya tidak mempedulikan larangan Nabi Allah Nuh. Dan si anjing lalu bersenggama.

Perlakuan tidak senonoh itu lalu diperhatikan oleh si kucing yang busy body. Lantas dia datang mengadap serta melaporkan bahawa sang kucing telah menyaksikan adegan tidak senonoh itu di dalam bahtera. Nabi Allah Nuh mencerca perbuatan sang Anjing yang melanggar larangan kerana melayan tuntutan nafsu serakah. Tetapi anjing manafikan tuduhan si kucing. Kucing yang agak marah, melaporkan kepada Nabi Allah Nuh:
"Wahai Nabi Allah. Aku melihat sendiri dia telah melakukan sedemikian. Kalau Nabi Allah berdoa memohon Allah memperlihatkan, tentu Allah akan perlihatkan kepadamu ketika dia melakukan perbuatan itu."

Nabi Allah Nuh lantas berdoa memohon kepada Allah. Kemudian anjing melakukannya lagi malah semakin galak sehingga tidak mahu berpisah dengan bininya itu.

Kucing datang lagi mengadap Nabi Allah Nuh untuk mengadukan hal itu. Nabi Allah nuh pun datang melihat pasangan itu sedang asyik masyuk bersetubuh... Anjing menjadi sangat malu lalu berdoa kepada Allah: "Wahai Tuhanku! singkaplah aib dan cela si kucing ini di waktu bersetubuh sebagaimana dia menyingkap keaibanku."

Allah memperkenankan doa sang Anjing.
Dan akibatnya?
Bila kucing bersetubuh, maka berteriaklah dia dan menjerit menyebabkan makhluk Allah lain mendengar dan mendapat tahu. Inilah akibatnya hingga ke hari ini, ke waktu ini.

Apakah iktibarnya untuk ditafakur dan dimenungkan?
Apakah simboliknya?
Apakahyang tersirat disebaliknya?

Inilah balasan yang Allah timpakan kepada orang yang menyingkapkan malu dan aib orang lain.
Iktibarnya kepada manusia?
Simboliknya kepada manusia?

Demikian jeritan dan teriakan sang kucing bercumbu bersenggama di tengah malam ada sejarahnya.*********