the very best blog ever... huhuh... rasa mcm baguslah pulak... mekasih amerr.. terharu sgt-sgt.. saya hargai sgt-sgt... terima kasih daun keladi... tapi ada peraturannya pulak ya... antaranya seperti berikutRules:
Give to the people whom you feel BEST GILA-GILA
Only 5 people
Link to that person who had received the award
Sesiapa dpt award ni diwajibkan buat posting kat blog dier sbb dier dpt award, Inform the people yg dpt award ni kat blog dier ok!!
Dan orang yang layak menerima award ini adalah: miss chika, cikgu ween, bro coppucinno, ladyeena, pokcik asmadi dan jugak sufi idani ... ambik tau... err tapi saya nak tambah lagi lagi... (langgar syarat ni) tambahan.. dek Yonna, ad rifza, dir&fara, dek pajeli, Zulhatfi, Datin Intan, Su77, cheMat dgn Kak CT, rezz, sodep, aqies dan dek ryan...
hehe.. ramailah pulak...
ok... sambung pasal mee maggi...
cepat dimasak.
itu sudah cukup untuk jadi modal untuk jual. selain buah-buahan dan sayur-sayuran (atau mungkin juga sesetengah haiwan) yang boleh dimakan mentah, apa lagi makanan yang boleh disiapkan dalam tempoh kurang dari lima minit? di bungkusan plastiknya pun tertera 'rendamkan selama 2 minit'. bukan masa masaknya sahaja yang cepat, masa hendak masak pun cepat.
tidak perlu susun kuali, mangkuk, cawan dan sebagainya. cukup dengan bekas tupperware sahaja. tidak perlu timbang-timbang, sukat-sukat atau belek buku resepi. isi air dalam cerek dan tekan suis. bila lampu merah sudah padam, tuang air dalam tupperware. lepas itu masukkan mi dan perencah. itu sahaja. sesiapa yang tidak ambil kursus katering pun boleh buat.
sedap dimakan.
ini boleh dipertikaikan. TETAPI untuk sehidang makanan yang kosnya kurang daripada satu ringgit dan masa masaknya lebih kurang dua minit, sedapnya sehingga kita boleh menghirup kuah. itu pun kalau dimakan kosong begitu sahaja. kalau sudah dimasukkan telur, daging, ayam, kek ikan, sayur dan macam-macam benda lain, kadang-kadang kita boleh kata 'lebih sedap dari makan kentaki'. kalau rasa nak susah sikit boleh buat mee goreng - itu pun kalau rajin lah...
tapi tidak mengenyangkan.
ini bergantung kepada orang, suasana dan masa. ada orang makan dua puluh ketul ayam kentaki pun rasa tidak kenyang lagi. dalam agama pun ada sebut, berhenti makan sebelum kenyang. yang penting kita makan. 'kenyang akan datang kemudian', kata seorang cikgu yang mengajar masak.
mi maggi sudah ada sejak saya masih di tadika lagi. dan lagu 'mi maggi, cepat dimasak, sedap dimakan' itu barangkali hampir semua orang yang ada televisyen sudah biasa dengar. tapi baik mi mahupun lagu iklannya, orang akan anggap maggi atau mi segera ini sebagai satu 'benda murah'. mungkin betul tapi mungkin juga orang tidak dapat lihat, di sebalik mi segera itu terkandung satu falsafah yang sangat besar ertinya kepada kehidupan kita di dunia ini - semua benda seharusnya ringkas tetapi praktikal dan bermanfaat.
Semalam bertemu seorang rakan... seorang cikgu ... berbual dengan nya, ada sedikit rasa tidak puas hati pada kehidupan kerjayanya...
tahun ini sudah masuk tahun ketiga dia mengajar matapelajaran yang sama dan setiap kali tamat kelas, dia rasa masih ada yang belum cukup. ada rasa seperti sesuatu mahu keluar tetapi masih terkurung di dalam kotak. separuh atau tiga suku daripadanya mungkin menuding kepada dia semula tetapi ada satu soalan yang dia mahu jawapan: adakah pelajar belajar apa yang sepatutnya mereka belajar?
saya kata 'no komen' - seperti mana dia juga yang hanya menjadi pendengar setiap kali saya mengadu masalah kerja... (kalau pun tidak memberi pendapat, ada yang sudi mendengar pun sangat memadai)
hampir di semua peringkat kita belajar dengan cara yang sama - baca, hafal dan jawab masa periksa. apa yang cikgu/pensyarah/orang tua cakap, semua pun kita anggap betul dan sahih. amat jarang kita bertanya - 'apa guna benda yang aku belajar ni? bila aku boleh guna apa yang aku belajar ni?'.
kita banyak belajar teori. kita banyak belajar dan lama belajar tentang benda-benda asas. kita tidak didedah dengan benda-benda yang kompleks dengan alasan 'itu level advance. kita belajar yang basic-basic aje. kalau minat, boleh explore sendiri'.
sebab itulah kadang-kadang kalau kita lihat betul-betul, pergi kursus yang dibuat tiga hari itu akan lebih beri kita ilmu dan kemahiran berbanding habiskan masa tiga tahun buat diploma/degree.
Rakan saya itu bercerita satu ketika dulu; ketika berdiri di depan kelas pada hari pertama semester baru, dia mahu berkata 'semester ini kita tidak akan sentuh lama-lama bab-bab pengenalan-pengenalan. kita akan skip mana-mana topik yang banyak teori. kita akan belajar benda yang tidak ada di dalam silibus. kita akan banyak buat projek. kita akan banyak guna benda-benda baru.
Pada saya itu umpama belajar secara maggi - cepat dipelajari, sedap di kemudian hari'.
tetapi dia kemudian tersedar - melihatkan kepada tag namanya, hasrat itu terbantut begitu sahaja.
bekerja kerajaan ini tidak sama dengan bekerja dengan swasta. sini orang tidak terima sangat benda pelik-pelik melainkan kalau kita ini orang besar-besar. kalau kita masuk kandang harimau, kita jangan mengembek.
tapi bukan kerajaan atau sistem pendidikan yang salah.
dia mengaku sambil ketawa... "siapa yang mengada-ngada hendak jadi cikgu dulu? buku rancangan mengajar pun baru ada kulit, ada hati hendak buat perubahan konon" :P
heheh... no komen lah kawan...