Saturday, September 5, 2009

Aku mahu bercerita...

Pada suatu waktu di saat zaman dan kurun yang terbaik, terdapat cerita seorang sahabat Nabi SAW yang baru kematian isterinya sedang beliau masih mempunyai seorang anak lelaki berusia 5 tahun, namun sahabat ini telah datang berjumpa Nabi SAW untuk menyertai jihad menegakkan ugama Allah...

Nabi menasihatinya supaya duduk di rumah bersama anaknya yang masih kecil itu, tapi dia mendesak juga untuk menyertai, barangkali beliau telah tercium bau syurga. Dan Nabi Muhammad SAW telah benarkan beliau pergi.

Si anak yang di bernama Basyir ini pun bukan calang calang budak. Walaupun baru berusia 5 tahun telah sanggup berpisah dan dipisahkan demi semata mata kerana agama Allah.

Malahan si anak-anak para sahabat Baginda ini akan saling berbangga terhadap ayah dan bapa mereka yang telah turut sama menyertai peperangan bersama Baginda SAW.

Allah jua yang mencampak kefahaman dalam diri mereka tentang nilai ugama.

Setelah beberapa masa berlalu, terdengarlah khabar berita akan kepulangan tentera Islam dari luar kota Madinah. Nun di sana kelihatan segerombolan habuk dan debu yang berterbangan menjulang ke langit kesan hentakan tapak kaki kuda dan unta milik tentera Islam.

Di sempadan Madinah, sebaik kuda dan unta menghentikan tapak kakinya, dan dalam suasana debu debuan yang masih berterbangan, si anak-anak sahabat sudah tidak sabar menunggu untuk bertemu dengan bapa-bapa mereka. Dalam larian kasih sayang, Basyir bin Abarkah telah mendahului kesemua perindu yang lain, walaupun usianya baru 5 tahun, tapi beliaulah yang paling maju, katanya: ingin menyergah ayahnya... maklumlah, Mereka baru belajar erti rindu.

Debu debu pun mulai turun ke bumi. Sedikit demi sedikit terpancullah wajah kuda dan wajah unta yang setia.

Dan debu debu pun masih terus turun ke bumi. Sedikit demi sedikit terlihatlah wajah bapa bapa mereka. Maka si anak mula menerkam si bapa, dan bapa mulai menerpa si anak, mereka saling berpelukan menangis gembira melepaskan rindu dendam seolah olah seperti baru terlepas dari hukuman mati. Bapa mana yang tidak rindu pada anak? Anak mana yang tidak gembira bertemu bapa? Lantas terdengar suara takbir di sini sana, memuji Allah sambil menangis kesyukuran.

Memuji Nikmat Allah..

Tidak lama kemudian, sempadan Madinah itu telah menjadi daerah sepi dan sunyi, yang tinggal hanyalah kesan tapak kaki manusia dan binatang tunggangan. Namun yang terlihat pada waktu dan ketika itu, Basyir budak berumur 5 tahun seorang diri sedang melilau mencari ayahnya. Sudah puas ke kiri dan ke kanan… sudah jauh mata memandang, sudah penat menunggu, namun si ayah yang di rindu, tidak datang-datang! Tidak kunjung tiba!

Ke mana ayah pergi?
Kenapa masih belum pulang?

Dalam debu debu yang masih tinggal, terlihat satu kelibat lelaki sedang berjalan ke arah Basyir Abarkah budak berumur 5 tahun itu. Lalu si Basyir menerpa lelaki itu kerana disangkanya bapanya sudah pulang. Namun lelaki itu bukanlah bapanya, sebaliknya lelaki itu adalah Nabi Muhammad SAW.

Lantas Basyir bertanya:
Mana ayah ku?

Lalu Nabi memalingkan wajahnya ke kanan kerana tidak sanggup untuk berkata kata.
Si Basyir lantas bergerak ke kanan Baginda dan terus bertanya:
“Mana ayah ku?”

Sekali lagi Nabi memalingkan wajahnya ke kiri lantaran tidak sanggup untuk menuturkan kata kata sedang air mata mulai berlinangan di pipi. Si Basyir tidak berputus asa dan terus bergerak ke kiri Baginda.
"Mana ayah ku?”

Lalu Nabi duduk sama tinggi dan menjawab dengan nada sedih dan pilu sedang tangan baginda di pipi Basyir....

“Anak.., Ayah mu telah syahid.”

Air mata anak terus mengalir hangat, di kala darah yang mengalir dari badan ayahnya sudah lama lenyap di telan bumi....

Dalam kedamaian sahur kita pagi ini, dan kemeriahan berbuka puasa petang nanti, serta rukuk dan sujud yang merehatkan jiwa di waktu malam, di sebalik semua nikmat berugama ini, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah… Sesungguhnya mereka telah mewarnai bumi Mekkah dan Madinah dengan darah..

Sekurang-kurangnya, kenanglah pada Basyir budak berumur 5 tahun itu.


Jika kita masih terlupa, biarlah saya ceritakan kisah Mus’ab bin Umair, yang hidup dalam kesempitan telah berjalan melewati Baginda SAW sedang beliau hanya memakai sehelai kain yang telah koyak di beberapa bahagian. Salah satu bahagian yang terkoyak telah di tampal dengan kulit binatang kerana tidak cukup kain, lalu sambil menangis. Rasululullah bercerita kisah Mus’ab bin Umair kepada sahabat yang lain, bahawa sebelum Islam, Mus’ab bin Umair adalah anak orang kaya dan hidup dalam kemewahan, di sayangi dan di manjai, hidup ditatang bagai minyak yang penuh, pakaiannya sahaja berharga 200 dirham dan hidup dengan penuh perhatian dari ibu bapa. Tapi sebaik beliau memeluk ugama Islam, beliau telah di murkai oleh ibu bapa, di ikat dan di kurung, satu hari beliau dapat melepaskan diri dan lari mengikut sahabat Nabi lalu hidup dalam keadaan zuhud dan miskin.

Di hujung pengorbanan, dalam perperangan Uhud, mayatnya di lihat terbujur tanpa ke dua-dua tangan, di potong musuh selangsung tugasnya yang memegang bendera, dan baginda SAW telah menutup mayatnya dengan kain tapi tidak cukup lalu di tutup dengan daun-daun Izkhar..

Dalam hidangan berbuka puasa yang enak dan meyelerakan, serta rukuk dan sujud yang merehatkan jiwa di sepertiga malam, di sebalik semua nikmat beragama ini, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…


Dan ada juga cerita lain seorang ibu kepada beberapa anak lelaki yang diberitahu tentang kematian suami di medan perang, tentang kematian anak sulung, tentang kematian anak nombor dua dan seterusnya anaknya yang bongsu. bila terdengar semua ahli keluarganya mati di jalan Allah dia masih bertenang, tapi bila mendapat tahu anaknya yang bongsu juga mati, si ibu ini terpegun dan menangis… dia dipujuk orang, supaya bersabar dengan ujian Allah..

Tapi si ibu berkata: “janganlah kamu semua ucap takziah pada aku, tapi ucapkanlah tahniah kepada aku, …, aku menangis bukan kerana semua ahli keluarga ku telah mati, tapi aku menangis kerana aku sudah tiada anak lelaki lagi untuk di korbankan di jalan Allah.!!!!”

Dalam kerehatan kita bertarawaikh, dan sedang menikmati juadah sejurus lepas solat witir, di sebalik semua nikmat beragama ini, sesungguhnya, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…


Seorang sahabat ketika hendak di campak ke dalam api oleh seorang kafir telah menangis sambil berkata: “aku menangis bukan kerana takut mati, aku menangis kerana aku hanya ada satu nyawa sahaja, seandainya aku mempunyai nyawa sebanyak bulu roma di badanku…maka, satu demi satu akan ku korbankan untuk ugama!!!"


Dalam keseronokkan kita membuat persediaan hari raya, bertepuk tampar, dan saling bergembira, bertakbir di sini sana, di sebalik semua nikmat berugama ini, sesungguhnya, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…


Mungkin kita terlupa pada awal kerja Nabi di jalankan, ketika Nabi Muhamad SAW keluar dari rumah dengan baju yang bersih, tapi bila petang nanti pulang, baju Nabi sudah kotor, di jalanan beliau di pukul orang, di sepak terajang dan di baling batu serta najis..,


Dari celah daun pintu Fatimah r.aha anak Nabi mengintai perlakuan ayahandanya yang tercinta, lalu bergenanglah air matanya melihat penderitaan ayahnya, namun sebaik Nabi pulang, lekas-lekas beliau menyampu air mata dan menyambut Baginda dengan senyuman, menyembunyikan kesedihan demi memberi sokongan moral dan sedikit hiburan kepada jiwa luhur bapanya yang teramat tabah itu..

Namun hati anak mana yang tahan melihat ayahnya di seksa? Lantas suatu hari beliau telah mengikut di belakang Nabi, melihat perlakuan ayahnya secara langsung, di jalanan beliau melihat ayahnya berdakwah dan di hina, di layan seperti pengemis dan binatang, di sakiti, di caci, di maki, di pukul, dan di baling batu...

Kemuncak penghinaan, ketika Nabi bersolat di hadapan Kaabah, Abu jahal dan sekutunya telah membuang najis dan perut unta ke belakang badan baginda yang sedang sujud.., dengan linangan air mata Fatimah r.aha datang membersihkan najis di badan ayahnya..

Di suatu hari yang lain, Fatimah r.a telah menyambut kepulangan Nabi Muhammad SAW dengan linangan air mata, Lalu Baginda bertanya: kenapa menangis?

Dengan air mata yang bergenang, melihat penderitaan ayahnya, Fatimah r.aha berkata:

“Aku menangis kerana ku lihat telah bertukar warna kulitmu dan kotor pakaianmu.., ”

Nabi menjawab (lebih kurang maksud)
“Janganlah kamu menangis wahai Fatimah, satu hari nanti, agama yang aku bawa ini, akan pergi menuju ke setiap rumah walaupun rumah itu berada di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumah seperti tersebarnya malam…”

Maka kita semua pada hari ini, Dalam kedamaian pagi dan ketenangan petang atau kesejahteraan malam, sedang kita menikmati nikmat beragama, mungkin di suatu hari akan datang wakil Nabi mengetuk pintu rumah kita, tidak kira di mana kita berada, di desa atau di Bandar, dan Allah akan masukkan kemuliaan atau kehinaan ke dalam rumah kita seperti tersebarnya malam… dan bukakanlah pintu hati kita, kerana mereka sedang mengzahirkan hadis Nabi Muhamad SAW.

Ziarah mereka bukan kerana hari raya, atau kerana menuntut hutang, tapi semata mata kerana Allah, mudah-mudahan kita dan mereka akan dapat menikmati ruang di bawah arasy berkat amalan ini, dan semoga Allah kasihan pada kita dan mereka lantaran amalan yang mulia ini lalu mengekalkan kita semua dalam iman, dan menyebarkan hidayat ke seluruh alam, sehingga akhirnya kesemua lelaki akhil baligh dapat menikmati solat berjemaah, dan kesemua wanita akhil baligh dapat menikmati solat di awal waktu serta tutup aurat dengan sempurna, kemudian, anak-anak akan taat perintah ibu bapa, dan isteri-isteri akan taat perintah suami dan semua mahkluk akan taat perintah Allah lalu menyembah Allah dengan cara yang paling layak selayak-layaknya Dia di sembah!...

Sesungguhnya, Dalam kedamaian sahur, dan kemeriahan berbuka puasa, serta rukuk dan sujud yang merehatkan jiwa, di sebalik semua nikmat berugama ini, tidak terhintung banyaknya telah mengalir akan air mata dan darah para kekasih Allah…


Ampun maaf... Selamat berpuasa untuk hari berikutnya...


••••••••••••••••

Wednesday, September 2, 2009

Selamat Hari Jadi MALAYSIA...

Agak terlewat sedikit... Kisah hari merdeka Malaysia.

Aku lihat kembali sidang silam setahun lepas, dengan tema yang berbeza tapi dengan semangat yang serupa. Wacana itu harus aku ulang bacaannya berkali-kali, agar kekentalan jiwaku terkenyal dan teresap.

Tahun ini seperti juga tahun-tahun lalu. bila tiba bulan ogos, aku perasan ramai orang kita menyuarakan kepentingan penghayatan kemerdekaan. Sambutan pembebasan yang satu ini tidak harus diingat pada setiap 31 Ogos sahaja. Ia sewajarnya dirasai setiap hari, setiap jam, malah setiap masa.

Ada juga aku terseru dengan harapan pelbagai pihak yang rata-rata ingin melihat sulaman integrasi antara kaum dalam komuniti ini. Sudah terlalu lama ia lewat, dan gayanya seperti semakin dilupakan.

Malaysia, tidak wujud dengan sendiri, tidak berkembang dengan orang melayu sahaja. Ini realiti yang wajib kita sedar. Kemajuan dan keharmonian yang dikecapi sekarang adalah hasil titik peluh semua penghuni negara ini, yang dari dulu dan juga kini, yang dari luarnya selalu dianggap rapat, namun pandangan internalnya tidak sekuat yang dihasrat.

Tanyakan pada minda, adakah kita tidak sekali berprasangka atau buruk fikir terhadap kaum lain di sini, secara khusus, atau sekalipun secara umumnya. Selalu kan.

Jadi atas dasar apa kita cipta status negara harmoni yang acapkali dipampang dan diperkatakan sana sini? Mainan kata-kata untuk terus percaya pada impian yang rapuh?

Menyedihkan bila ramai di antara kita hidup dengan perasaan dengki dan tanggapan busuk terhadap kaum lain. Mengakulah, bila kita di kalangan bangsa sendiri, kita tercenderung untuk memisahkan diri kita dari bangsa lain. Perasaan bangsaku lebih bagus dari bangsa engkau. Biarpun cuma dalam minda, kita kadangkala dengan senang mengecam dan meletakkan keburukan orang lain di takat tertinggi pandangan mata. Setiap bangsa lain pasti ada tema hina yang dicop atas dahi mereka.

Dan ini juga berlaku intra-komuniti bangsa lain. Ia mungkin sifat semulajadi manusia, suka hidup berpuak-puak. Mungkin juga bila dalam kalangan sendiri, kita rasa lebih selamat dan mudah.

Merdekakah kita bila setelah 52 tahun negara bebas penjajah, minda kita, orang kita masih menjawat perasaan dan tanggapan kuno dan membinasakan?

Bila Tunku Abdul Rahman yang berani itu melaungkan Merdeka! pada tanggal 31 Ogoas 1957, siapakah yang berdiri megah, mendabik dada dan melonjak gembira menjerit Merdeka! bersama? Semua yang hadir kan, melayu, cina, india, serani, singalese dan puluhan kaum lain lagi.

Malahan bukan saja orang yang hadir di saat itu saja yang berperanan memenangkan kemerdekaan, sebenarnya deretan-deretan peristiwa, parti-parti kenegaraan dan doktrinisasi fahaman, pejuang-pejuang komunis, dan perintah Darurat 1948 juga turut menyumbang jasa membentuk negara kita hari ini.

Mungkin buah fikir ini boleh ditelusuri halus-halus, dalam-dalam dan dengan teliti impak serta keberkesanannya.

Kita merdeka bila kita punyai gagasan yang sama, bekerja dan berusaha untuk memajukan bangsa dan negara, tanpa rasa ingin menindas, tanpa perlu rasa pentingkan diri sendiri dan tanpa rasa sangsi. Sentimen perkauman diasuh menjadi revolusi sentimen kebangsaan yang jitu dan satu = warga tanah melayu, yang kita kenal Malaysia hari ini.

Satu perkara yang pasti, orang pasca-merdeka (yang hidup sebelum, semasa dan selepas 1957) amat cepat menghargai pembentukan sebuah negara yang bernama Malaysia. Masing-masing mahukan keamanan dan hidup tanpa mahukan peperangan berdarah lagi. Mungkin sejarah vitalitas yang terlalu perit untuk dilawat semula, lantas ketenteraman itu diteruskan.

Namun bila detik ngeri tercetus pada 13 mei 1969, semua ketenteraman, segala harapan, segenap kebencian dan segantang hipokrasi antara kaum ketika itu terhambur keluar, bergelagar dengan kerasukan dan penuh syak wasangka. Suasana ketika itu, geger sekali. Ia sekadar menjelaskan betapa khalayak waktu itu masih umpama minyak dan air yang pantang disatukan.

Pada waktu itu, penjajah dan perosak tanahair dapat dikalahkan, dibunuh dan diusir, dan proses dekolonialisasi berjalan mengikut pelan dan masa, walau sangat perlahan di sesetengah tempat. Biarpun begitu, kerajaan pasca-merdeka yang dibentuk ketika itu kurang periksa dan terlari jangkaan betapa integrasi sesama kaum tersangat kasar dan terbiar. Dan bila peristiwa hitam 13 mei meledak, takrifan kemerdekaan tercalar dan fabrik keamanan masyarakat heterogenus tertumpah nila berwarna merah.

Mungkin pada masa itu, aura peperangan dan rusuhan masih berlegar dalam udara. Masing-masing tidak dapat lihat lingkungan nadi kebangsaan yang ingin dicucuh, untuk memarakkan rasa cintaikan negara baru ini. Sebuah negara yang merdeka. Mungkin juga penghayatan kemerdekaan ketika itu lebih bersifat peribadi dan terlalu introvert.

Dan rakyat Malaysia hari ini, seperti kita, tidak wajar ulangi kesilapan yang serupa. Kita lebih dewasa, matang dan terdedah untuk menunduk kepada kekhilafan sebesar itu.

Justeru, apa yang perlu kita buat bila setiap kali datang detik merdeka?

Mungkin kita perlu imbau kembali sejarah setahun lepas, berfikir, merdekakah kita dari sebarang belenggu yang memenjarakan diri kita untuk terus maju dan berjaya. Tidak tersekat kepada soal kerjaya, kenegaraan, famili ataupun peribadi, ianya terlibat sekali dan harus diambilkira. Betapa sukar menukar tabiat, dan kepayahan menganjak paradigma ke tahap yang lebih atas dari hari ini.

Mungkin dengan ingatan ini juga kita bakal rasa pengalaman dan liku hidup yang pernah dilalui mereka sebelum 52 tahun yang lalu. Mungkin keadaannya, halangannya, cabarannya serta ancamannya sedikit berbeza, tapi jauh dalam diri di sebalik rupa dan paras, kita sebenarnya menghirup jiwa, mendokong aspirasi dan visi-visi menghidupi semangat yang sama.

Gambar hiasan di sedut dari blog milik JOHN IVERSON (dengan kebenaran)

Oh ya!!! Bicara tentang erti kemerdekaan negara (kepada aku?)
Bagaimana nak dijelaskan secara jujur. Aku anak yg lahir sesudah merdeka. Generasi yg lahir, membesar ketika negara di puncak keamanan. Tahu tentang perjuangan merdeka hanya melalui buku-buku sejarah di sekolah. Atau mungkin sekadar mendengar cerita-cerita warga-warga yg hidup di zaman pergolakan terpaksa berjuang menumpahkan darah dan keringat untuk merebut kembali negara tercinta dari si zalim penjajah... atau setidak-tidaknya berjuang juga demi mencari sesuap makanan.

Kita generasi pengisi kemedekaan tersebut. Isi? apa sebenarnya yg telah kita isikan. Untuk mempertahankan terus kemerdekaan yg kita kecapi... atau paling tidak terus memperjuangkan keamanan yg telah sedia ada supaya tidak diganggu cela.

Kemerdekaan tahun ini. Ada sedikit kepincangan yg berlaku. Bagaikan muncul api yg perlahan-lahan membakar sekam yg sekiranya terus kita biarkan, turut akan menghanguskan diri kita bersama di dalamnya.
Keadaan ini bagi aku telah memudarkan lagi erti merdeka itu sendiri... masalah pergolakan politik yg semakin keterlaluan... masalah ekonomi yg semakin menekan... masalah perkauman (seperti kebiasaan) yg semakin tak keruan...
Jadi bagaimana hendak menterjemahkan erti merdeka secara khusus dalam keadaan seperti ini... Semoga kemerdekaan kali ini tidak hanya merdeka pada fizikal sahaja... merdeka biarlah merdeka jiwa dan merdeka minda bersama...

Selamat Hari Merdeka Malaysia.

Tuesday, September 1, 2009

Antara 'JANGAN' & 'SURUHAN'

Dalam pergaulan, kita dituntut supaya lebih mengutamakan 'Jangan' daripada 'suruh'. Misalnya: Jangan mengumpat lebih utama daripada memberi nasihat. Ertinya kalau kita tidak mampu memberi nasihat kepada seseorang tidak mengapa, tetapi yang lebih utama jangan mengumpatnya. Jika tidak dapat membantu tidak mengapa asalkan jangan menyusahkan. Tidak mengapa jika tidak dapat memberi asalkan jangan mencuri...
Itu yang saya pelajari dari seorang teman yang saya temui setelah agak lama terpisah. Setelah dia menamatkan pengajiannya di Universiti Al-Azhar, Mesir tahun lalu - hanya sekali sahaja saya bekesempatan bertemu dengannya itu pun sejurus selepas dia pulang ke Tanah Air. Masing-masing dilanda hambatan tugas yang sangat menghimpit. Namun cuti hujung minggu disambung dengan sehari cuti Merdeka memberi kesempatan saya bertemu dengannya sekali lagi pada pertemuan yang memang tidak dijangka di sebuah masjid ketika selesai bersolat tarawih.
Sambil-sambil menikmati moreh yang disediakan kami bersembang seadanya... Seronok berbual dengan orang bijak. Bualnya bual ilmu yang bermanfaat...

"Dalam puasa pun macam tu jugak"... katanya mengenai keutamaan 'Jangan' berbanding 'Suruh'.

"Maksudnya... Jangan buat lebih utama dari suruh buat?" Saya bertanya..

"Aku rasa gitulah. Tapi tak apa. Nanti kita cuba-cuba tanya pada yang lebih arif. Tapi dalam Ihya' Ulumuddin jelas mengatakan, tinggal mengumpat masa siang hari lebih utama daripada solat sunat di malam hari atau qiamullail" Bicaranya lagi.
Dia terus menyambung... "Dan jugak, itu sinonim dengan sebuah hadis yang menjelaskan betapa wanita dikatakan ahli neraka, walaupun banyak solatnya di malam hari, dan banyak puasanya di siang hari kerana lidahnya selalu menyakiti hati jirannya."... "Pelik jugakkan, walaupun bulan puasa ni ramai orang sembahyang tarawih dan baca al-Quran, tapi perpaduan antara kita tak bertambah kukuh pun." dia menyambung lagi dengan biacara seolah-olah menukar hala perbincangan.

"Apa pulak kaitannya antara tarawih dengan perpaduan, baca Quran dengan persaudaraan.?" Tanya saya pula. Saya faham benar sikap sahabat saya itu yang suka mengubah 'rencah' tanpa mengubah kuah.

"Bersolat, baca Quran, meningkatkan iman. Bila iman meningkat, ukhuwah secara automatik meningkat jugak. Iman dan ukhuwah terhubung secara berkadar terus. Kalau ukhuwah ada masalah, maksudnya iman jugak ada masalah"...

Saya angguk tanda faham... "Tapi kenapa solat tarawih dan baca Quran bulan puasa tak tingkatkan iman?"

"Sebab kita lupa perkara 'jangan'. Banyak perkara 'jangan' yang kita buat walaupun pada masa yang sama banyak perkara 'suruh' yang kita laksanakan."

"Maksudnya...??"

"Banyak baca Quran, tapi mengumpat kita buat juga. Banyak sembahyang, tapi hasad dengki terus kita layan. Banyak yang sunat-sunat kita buat, tapi terus jugak berprasangka, pemarah, rasa malas terus kita ikut..."

"Hmmm, kalau gitu, kau rasa elok sahaja kita tinggalkan 'jangan' walaupun tidak buat apa yang disuruh?"

"Jangan gitu pulak. Kita bercakap pasal usaha nak tingkatkan puasa. kita nak tingkatkan puasa tahun ni dengan tinggalkan perkara 'Jangan' lepas tu buat perkara yang 'suruh!'.....

****************************

Perbualan kami yang kemudiannya berkisar pula tentang kehidupan dan tugas-tugas harian agak terganggu bila seorang pakcik dengan wajah yang agak ketat dan tidak senang duduk bersila berhampiran kami. Ada krisis antara dia dengan ahli jemaah masjid - Berebut giliran buat kenduri majlis berbuka puasa...

"Tak patut, dia ambik malam Jumaat, padahal saya dah tempah dulu. Mentang-mentanglah dia ada pangkat, ada duit, senang-senang je kebas giliran orang. Entah-entah AJK masjid pun terlibat sama." Nada suaranya walaupun tidaklah terlalu keras jelas menunjukkan rasa tidak puas hati.

Saya dan sahabat saya, saling berpandangan.

"Sabarlah Pak Haji, Niat dengan usaha Pak Haji dah pun Allah nilai. Bagi makan orang buka puasa pun dah besar sangat ganjarannya di sisi Allah." Perlahan sahabat saya cuba redakan rasa tidak puasa hati Pak cik tersebut. Saya hanya mendengar dan setuju.

"Sebab tu lah saya nak malam Jumaat. Lebih berkat. Jumaat lebih ramai orang datang. Ni dia bagi malam selasa. Orang kurang. Kalau dapat malam minggu pun ok jugak."

"Sabarlah Pak Haji. Kami faham apa Pak Haji nak tu. Lagi pun tak pasti jugak lagi malam selasa tu tak ramai orang kan. Kadang-kadang mengejut je musafir-musafir dengan pekerja-pekerja asing yang buat ladang tu datang berbuka kat sini. Tak pasti jugak malam Jumaat tu ramai orang. Mana tahu kalau hujan. Orang memang tak keluar rumah punya." Saya pula cuba tenangkan pak cik tersebut.

"Saya tak nak musafir. Saya tak nak pekerja-pekerja Bangla dengan Indon yang ramai. Saya nak orang tempatan yang makan." Nada sauaranya masih agak keras.

"Eh! Pak Haji, yang utama sekali kita bagi bukan ke pada orang yang memang perlukan? Musafir tu orang tengah penat. Berhenti rehat nak solat. Kadang-kadang tak cukup belanja, tak sempat beli makan. Lagi elok kalau dia makan kenduri kita kan? Pekerja asing tu, kadang-kadang lebih susah. Bagus kalau kita tolong orang susah..." Sahabat saya pula memberi pendapat. Lembut intonasi suaranya seakan memujuk agar tidak terus mengganggu rasa hati pak cik tersebut.

"Dia orang tu mana kenal saya. Saya nak orang Qariah ni. Itu lebih utama. Musafir dengan pekerja asing tu sape? Saya tak kenal dia orang. Dia orang tak kenal saya."

"Hmmm, yang pentingnya dia orang pun saudara kita kan. Allah kenal kita semuanya, Pak Haji. Puasa ajar kita jadi Ikhlas. Puasa ibadah yang paling sembunyi. Kalau kita curi-curi makan atau sembunyi-sembunyi minum pun oarang tak tahu. Kita tak puasa pun tapi nampak penat orang kata kita puasa. Allah je yang tahu. Tak macam solat, haji, zakat... orang nampak apa kita buat. Tak payahlah susah hati nak buat benda baik, Pak Haji... Sepanjang bulan puasa ni sedekah lah hari apa-apa pun, ganjaran pahalanya tetap berganda-ganda."

Mendengar pandangan dari sahabat saya itu, pak cik tersebut tidak bersuara lagi. Mudah-mudahan ada kesedaran di hatinya untuk berbuat baik kerana Allah. Kerana di situlah baru ganjaran akan diberi.

Ini kisah biasa. Tahun lalu kita telah alaminya. Tahun ini berlaku lagi. Tahun depan (andai masih berkesmpatan) kita akan dengar lagi cerita yang serupa walaupun dalam versi yang berbeza pula. Betapa agama menjadi 'ritual' yang kosong makna. Masih ramai menyembah 'diri, dalam sangka menyembah 'ilahi'....

Ikhlaslah kerana Allah dalam berbuat baik sesama manusia...

Ampun maaf - Selamat berpuasa untuk hari keseterusnya...