Saturday, July 4, 2009

Sudah mengalahkah kita...


Isu keganasan Israel di Gaza semakin pudar sedikit demi sedikit. Isu kemelut politik di Perak lebih besar kesannya secara tiba-tiba... isu kemunculan 3 ekor katak baru-baru ini lebih menghangatkan suasana... - walaupun sekarang dah kembali dingin...

Kebencian terhadap Yahudi yang bermusim tidak akan dapat menggerakkan perjuangan menentangnya secara konsisten. Mari kita imbau kisah-kisah boikot Yahudi di bawah ini. Cari yang tersirat di sebalik kisah yang mudah-mudah ini:

BARU NAK BOIKOT

Saya benar-benar tersentuh mendengar perbualan anak jiran baru-baru ini.

“Jom kita makan ….. KFC” kata si adik yang berumur lima tahun.

“Tak bolehlah, emak kata itu Yahudi punya,” jawab si kakak.

Si adik diam.


Saya yang berada di sebelah mereka berkata kepada si adik, “nak makan KFC?” Sengaja menguji.

“Tak mahulah, itu kan Yahudi,” jawab si adik. Sah!! “tarbiah” si kakak berkesan.

Itulah antara perbualan kecil yang disuarakan oleh “orang kecil”. Namun jika difikirkan dalam-dalam, ia memberi impak yang besar dalam agenda perjuangan kita. Saya percaya ada banyak lagi perbualan yang seumpamanya dalam masyarakat Islam akhir-akhir ini (walaupun dah semakin pudar)... Suara kebencian. Suara kemarahan terhadap Yahudi laknatullah.

Thursday, July 2, 2009

Sebanyak manalah belanja makan dua orang anak?

Petang Jumaat yang lalu... Sehabis je waktu kerja saya bergegas pulang dan terus memulakan perjalanan ke Kuala Lumpur... Memang gigih.. atas alasan...!!! "
"TRANSFORMERS"....
huhu... ntah apa-apa ntah - semangat sungguh...
Ke rumah adik saya di kepong, kemudian ke rumah abang pula di Sg. Penchala.
Pagi Sabtu... terus ke One Utama. Tapi! sangat mendukacitakan. Kedua-dua panggung tgv&gsc.. dan tiga panggung sebenarnya termasuk cineleisure kat the curve.... tiket semua habis... Huh!! gilerr punya gilerr... seawal pagi hari tiket semua sampai ke malam... habis.. masa bila diorang ni jual. hadoyai.... jauh aku datang ni... gigih...
Tapi tak pe, usaha tangga kejayaan... gagal sekali tak beerti gagal untuk selamanya... sabar ya. jagan bengang-bengang walaupun ada rasa macam nak bengang. Takpe, cuba lagi... esok datang lagi ya....
huh... sengal!!!!.


****************************

Pagi Ahad... setelah sekian lama saya tidak meronda Kuala Lumpur, pagi ini saya tiba-tiba terniat untuk menjejakinya. saya membuat keputusan menaiki komuter ke sana. Saya keluar betul-betul selepas waktu subuh dari rumah adik di Kepong. Lalu bergerak ke stesen Komuter Kepong. Udara sejuk, dingin, nyaman. Jalan ke arah stesen komuter lengang. Mungkin hari masih terlalu awal, dan boleh jadi juga kerana hari itu hari Ahad... (seingat saya sewaktu bertugas di Kuala Lumpur dulu... waktu-waktu begini saya lebih suka melayan bantal dan selimut... - kalau dapat bangun sembahyang Subuh pun dah kira cukup baik dah... Ini pulak bangun nak merayap)

Badan terasa segar dan mata menyenangi kedamaian persekitaran - burung belum lagi berterbangan mencari makan, tapi sesekali terdengar juga ayam berkokok - malaikat sedang meninjau makhluk-makhluk Allah yang sedang khusyuk beribadat: mendirikan solat, menyediakan sarapan keluarga.

Begitu harmoni suasana pagi itu. Komuter tiba tepat pada masanya. Penumpang tidak berasak-asak seperti kebiasaan. Tempat duduk banyak yang kosong. Mudah untuk mendapatkan tempat duduk. Saya cuba bayangkan suasana biasa dalam koc... Berdiri, bersesak-sesak, berpaut pada palang besi dan cuba sedaya upaya mengimbangi diri apabila penumpang bertolak-tolakan. Rimas dengan bau-bau peluh... tetapi tidak pada pagi itu.

Damainya pagi itu sehingga berjangkit kedamaian tersebut ke dalam koc. Penumpang lebih suka melayan rasa kantuk di tempat duduk masing-masing. Tidak kelihatan sebarang garisan senyuman pada wajah penumpang pada pagi itu. Kelihatan seorang dua sedang membaca; jika dilihat pada saiz dan ketebalan mungkin sedang membaca novel. Masih ada penumpang remaja yang mengamalkan budaya membaca - itu sudah bagus (tapi saya memang tidak boleh membaca dalam kenderaan bergerak - pening - mabuk... hehe)

Saya memerhatikan pemandangan di luar. Alam ciptaan Allah tidak pernah hilang kuasa magisnya ke atas saya.

Tiba di satu stesen... naik sekumpulan anak-anak sekolah (bersekolahkah pada hari Ahad?? kelas tambahan barangkali)... tapi!!!!, dari pakaian seragamnya, saya kira kumpulan anak-anak ini bukan kanak-kanak kita yang menghadiri sekolah tempatan. Dan untuk memastikannya, saya memasang telinga kepada perbualan rancak bertenaga mereka yang duduk bersebelahan dan bertententangan dengan saya.

Apabila mereka mengeluarkan buku teks dari beg buku, ternyata mereka adalah anak-anak dari tanah seberang. Minit-minit yang berlalu itu mereka isikan dengan bersoaljawab tentang geografi tanah air mereka; dan juga sedikit sejarah negara mereka - Indonesia.

Keadaan yang tadinya senyap dan membosankan menjadi bertenaga dengan kehadiran anak-anak itu. Mereka menggunakan waktu yang ada untuk sesuatu yang bermanfaat. Belajar tidak hanya terbatas dalam bilik darjah... Dalam komuter pun boleh belajar.

Daripada cara mereka berbincang, ketara benar akan kesetiaan dan kekaguman mereka terhadap negara mereka. Dan mereka tidak segan-segan belajar meski ada juga mata-mata yang menjeling sinis. Ah! sejuk perut ibu yang mengandungkan mereka. Pasti ibu-bapa bertuah mendapat anak-anak yang begitu bersemangat...

Ini merupakan pertemuan pertama dengan kumpulan kanak-kanak yang benasib baik menghadiri sekolah di negara orang.

Saya teringat sebelum ini juga saya pernah dipertemukan dengan kanak-kanak 'luar' ketika saya sedang menikmati ABC di satu medan makan.

Satu masa, baru saja saya mahu hirup keenakan ABC, seorang gadis yang berusia kira-kira 9 atau 10 tahun muncul di sisi saya. Dia mengelek seorang anak kecil mungkin 8 atau 9 bulan usianya.

Gadis itu bertudung dan menjual ayat-ayat Quran dan buku agama. Lalu, kerana simpati saya membeli beberapa buah buku darinya (jangan pedulikan kanak-kanak itu mungkin dihantar oleh sendiket-sendiket tertentu yang mengambil kesempatan atas mereka seperti yang diheboh-hebohkan... bersangka baik... Ikhlaskan niat. Setidak-tidaknya satu urusan kita dah selesaikan) lagi pula tidak lah merugikan kerana saya membeli buku yang dijual...

Oleh kerana telah hampir waktu makan tengahari, saya bertanya padanya sudah makan atau belum (lebih kepada berbahasa isyarat, kerana kanak-kanak tersebut walaupun boleh berbahasa melayu... tetapi tidak sefasih mana).

Gelengan kepalanya sudah cukup untuk memberi jawapan. Lantas saya mempelawanya untuk makan bersama.

"saya ada seorang lagi" anak gadis itu memberitahu.

Dan, Syaitan pun mula mengganggu bila dalam fikiran saya tiba-tiba teringatkan filem melayu (filem P.Ramlee) yang heronya terpaksa membelanja satu family makan akibat mempelawa seorang gadis makan bersamanya.

Saya angkat jari telunjuk kepada gadis itu... Tapi dia segera menjawab "satu pinggan boleh makan dua orang..." ... Saya tersentap dengan jawapan itu.

Kemudian dia memanggil seorang budak lelaki, mungkin 8 tahun umurnya, yang sedang memujuk pelanggan di situ membeli bahan-bahan jualannya.

Masih saya ingat nama-nama kanak-kanak itu. Nor Hazrah nama si kakak dan mohd salim nama si adik. Dan bayi yang dibawa bernama Nor Azira, mereka datang dari Myanmar. Ibu mereka sakit dan ayah mereka telah tiada. Maksud 'tiada' itu tidak saya selongkari di sebaliknya.

Melihat mereka berkongsi makan nasi ayam dengan selera timbul rasa sebak di hati... Mereka kelaparan - Banyak manalah sangat belanja makan untuk dua orang kanak-kanak?... lalu saya memanggil pelayan dan memesan nasi goreng ayam pula untuk mereka.

Anak-anak ini begitu sopan. Sebelum makan saya dipelawanya dulu. Melihat mereka makan dengan semangat membuatkan saya rasa insaf... Meski kehidupan saya tidaklah semewah mana, tapi segala-galanya mencukupi. Ketika saya kekenyangan menikmati keenakan makanan, berapa ramai lagi mereka yang kelaparan di luar sana. Walau siapa pun saya... Saya masih sangat bertuah (Syukur ya Allah. atas rezeki kurniaanMu)...

Saya tidak makan waktu itu. Tapi entah kenapa hati saya senang bila mana hanya menyaksikan mereka menikmati makanan... Mereka anak-anak yang ramah. Dan kami berbual tentang banyak perkara.

Saya tidak sempat bertanya, samaada mereka bersekolah atau tdak. Jika mereka tidak bersekolah, dada mereka kekontangan ilmu. Lalu bagaimanakah corak masa depan mereka nanti. Siapakah yang bertanggjawab menyekolahkan mereka?

Anak-anak seperti mereka perlu diberi didikan mental dan rohani. Sekiranya mereka pulang ke Myanmar dengan dada yang kosong dan minda yang gersang. Tidakkah itu akan menyukarkan hidup mereka kelak? Apa yang mereka akan lakukan untuk mendapatkan sesuap makanan.


Dari sisi pandangan selapis, kumpulan anak-anak yang saya temui dalam komuter pagi Ahad yang lalu mempunyai nasib dan masa depan yang lebih cerah daripada Nur Hazrah dan 2 orang adiknya. Inilah anak-anak yang satu masa nanti bakal terajui kepimpinan negara.

Tegak atau condong sesebuah negara tertakluk kepada pendidikan dan bimbingan yang kita hulurkan kepada anak-anak sekarang. Lalu bagaimana dengan nasib Nur Hazrah dan adiknya - dapatkan mereka memberi sumbangan beerti kepada pembangunan negara mereka sekiranya mereka kembali ke tanah air mereka?

Atau jika mereka kekal tinggal di sini (mungkin mendapat taraf kewarganegaraan tempatan) Maka dapatkan mereka meyumbang kepada kemakmuran dan kehormonian negara kita??


************************


Hari ahad! (hari yang sama)... kawan saya yang mencarikan tiket "tranformers" menyampaikan berita 'gembira' apabila berjaya mendapatkan tiket pukul 5 petang... (mana kala kesemua tiket waktu-waktu yang lain - telah kehabisan).

5 petang cerita bermula.
Tapi!!! hari itu tengkok saya sakit...
tiket pukul 5 petang pun hanya tinggal untuk kerusi front row sahaja... depannnn sekali. Arghhhhhh... pening kepala dok kena dongak nak tengok robot... hadoiii... tapi tak pelah... ok lah jugak dari datang sia-sia tak dapat tengok langsung... dok depan sekali dapat tengok sebesar-besar Megan Fox... huh,
tak pe... akan saya cuba lagi di masa-masa akan datang pulak... usaha tangga kejayaan...
"Megatron, Optimus Prime... tunggu kehadiran ku di lain waktu pulak... ko tunggulah..."

Monday, June 29, 2009

in memory of tok wan

Si kecil comot, nakal, polos dan suka berkhayal sepi dalam dunianya. Mungkin itu belum tepat untuk mengambarkan sosok si kecil itu...(aku kecil dulu). Memori ini yang masih aku ingat sebelum tok wan pergi meninggalkan dunia selamanya. Si kecilmu ini.. sepertinya tak seperti yang engkau kenal dulu.. Si kecilmu tak sekuat yang engkau inginkan.

..selepas tok wan pergi selamanya... berjuta cerita dan pengalaman menerjang si kecilmu. ingin aku berlari memelukmu erat.. menangis di bahumu, merasakan belaian hangat jarimu.. dan melayan cerita memorimu yang kadang mengasyikkan. Ketika Tok Wan masih menghirup udara di dunia ini, anak-anak dan cucu-cucumu berkumpul di rumah pusakamu dan selalu dipenuhi gelak tawa dan jauh dari segala kerisauan. Tok Wan, kini kami bercerai berai...dan tak lain hanya badan yang sihat tapi berjiwa lapuk.

Tok Wan, sering aku rindu hangatnya kampung kita... hangatnya suasana di sana. Sinar matahari yang selalu setia bersinar untuk kita... memang benar yang selalu kau katakan : "Hidup ini nanti, suatu masa memerlukan pengorbanan... jadi kuat lah, ingat!! lakukan yang terbaik.."

Tapi ya.. mungkin ini pengorbanan. Aku harus kuat.. usah bimbangkan si kecilmu.
Berbeza???... Ya... semuanya jauh berbeza Tok... semuanya. Tidak ada yang tinggal. Masih aku ingat... segala pesan tak akan pernah aku lupakan... Mungkin kini aku bukan lagi si kecilmu yang penuh tata susilamu, aku di sini tumbuh keras dan angkuh.. entah sifat dan perilakuku.. mungkin lingkungan yang mengharuskan aku seperti ini..

Tok Wan, ingin aku pulang kampung kita, dan kini pasti berbeza..(kalau Tok Wan masih ada) tapi setidaknya aku dekat dengan pusaramu, Tok Wan, dekat dengan rumah lamamu (yang sudah mula meroboh itu), dekat dikelilingi pepohon kelapa yang tinggi menyayup... dan rimbunan phon-pohon kemunting yang manis buahnya, pohon ketereh yang rendang menaung itu, berlari-lari di atas tanah pasir putih tanpa sepatu, mendengar deruan angin dan deruan ombak dari kejauhan... Langit malam di halaman itu sentiasa dipenuhi bintang... juga kunang-kunang.. semuanya indah bagiku...

Tapi, walau betapa rindunya aku ingin pulang.. langkah kini tersendat. Kerumitan ini entah bila akan tenang. Dan tahukan Tok Wan... ada seseorang yang memdambakan Si kecilmu ini di sini. Seseorang yang mencintai Si kecilmu. Tok Wan, Si kecilmu kini telah menemukan tambatan hati. Tok Wan, tahukah ketika aku ungkapkan semuanya padanya tentang kerinduanku pada kampung kita, tentang keinginanku menemani tok wan, matanya berkaca.." jangan tinggalkan aku", rintihnya. Tok Wan, lagi lagi pengorbanan...maafkan si kecilmu jika sekarang aku katakan kadang aku putus asa.. ingin aku berpatah balik dan melupakan semuanya. Kenapa si kecilmu ini selalu tak sanggup, walaupun sangat ingin.. !!

aku ingin anugerahkan doaku untuk mu saban malam. Tetapi terkadang aku terlupa, terlalai dek urusan keduniaan yang tak akan selesai sehinggalah aku sendiri menyusul mu... Maafkan aku atas kelalaian itu...

Amanlah kau di sana. Semoga amal ibadahmu diterima di sisi-Nya dan semoga dosa-dosamu diampuni oleh-Nya.

Al Fatihah