Friday, June 19, 2009

Tak ada yg penting dalam cerita ni... hanya tanda penghargaan..

Mood baik... Masih lagi dalam mood hari 'TUA'... Ucapan-ucapan selamat dan doa-doa kebaikan masih terus diberi. Oleh rakan-rakan... kawan-kawan.. (apa bezanya antara rakan dan kawan hah) jauh dan dekat. Tak tahu pulak kenapa tahun ni lebih meriah... Hadiah-hadiah juga.. makin tua makin fofuler... gitu.

errr.. konfius dgn umur sendiri... saya baru 32 lah.. kenapa saya tulis 33 pulak utk entri lepas ya.. betullah dah tua.. dah nyanyuk... dah kena stat minum susu enlin ni...
(alah! bukan ada beza pun 33 ke, 32... dua-dua pun masih hensem. hehehe)

Oklah, malam ni saya tak de apa nak saya coretkan seperti biasa... cerita kali ni cuma cerita sekitar hari lahir.. kejutan-kejutan... dan tanda penghargaan... lari sikit dari kebiasaan.. ok ke??
ok lah kot...

hmmm... malam semalam.. seawal pukul 12pm... kejutan pertama yang sangat menyentuh hati, bila saya ke blog aie... ada satu entri utk saya... bersama-sama dengan serangkap (serangakap?) sajak yang indah... di tulis oleh aie sebagai hadiah kepada saya..

gini sajak dia...
Walau Tanpa Madah Dan Hadiah
Namun Cukup Bagiku
Sekadar Ucapan
Selamat Hari Lahir

Usia Yang Tuhan Kurniakan Ini
Hiasilah Ia Dengan Amalan Yang Murni
Semoga Ia Menjadi Temanmu Di Akhirat Nanti
Selamat Hari Lahir

Usiamu Ibarat Mutiara
Tiada Berganti Lagi
Hiaskan Iman Bersulam Taqwa
Agar Sempat Mengucup
Haruman Syurgawi


Secara jujurnya saya sangat tersentuh malam tu.. rasa nak nangis, terharu, terpilu (terpilu?).
Aie bestlah... tak sangka dapat adik yang baik macam ni... serius tak sangka.
Oho.. bersama-sama sajak indahnya aie bagi jugak sepotong (tak cukup ni) cis kek berhias 3 bijik straberi... pastu dia suruh tambah 3 lagi kat situ.. Motiffff!!!... semua orang tahulah kan. tapi ya, salah maklumatlah aie... tambah 2 je sebenarnya (lega nihhh... sebab muda setahun dari yg disangka)... hmmm, rasanya stoberi tu kalau tabah 3 kilo lagi pun takde hal... kannn...
kata aie lagi - ni utk saya makan sorang je.. orait dek... saya makan sorang...

************


Lepas tu, kat blog adik saya yang lain pulak... terdapat jugak entri khas hari lahir... bersama-sama sebuah (tadi kata serangkap.. mana satu betul ni) sajak jugak... (handal-handal adik-adik saya bersajak ni).
ini dari adik saya yang berjanggut hensem... DIR... (dua-dua pun orang johor lah)

gini puisi indah hari lahir dia

selamat ulang tahun buat abang ku yang kukasihi,
semoga dihari ini dikau akan rasa bahagia
disamping insan yang tersayang..

walau kita tidak pernah bertemu secara langsung,
namun diriku dapat rasakan yang dikau
ikhlas memberi tunjuk ajar dan juga nasihat
kepada ku ketika diriku memerlukan..

tanpa ada rasa sangsi mahupun
mengira taraf, seluruh kasih mu tidak
pernah dikau memilih untuk dicurahkan..

walaupun berjauhan, bila berbicara denganmu kurasa kita
hampir dan tiada jarak yang jauh perluku langkah..

akhirkata, semoga dikau dipanjangkan usia,
dimurahkan rezeki dan dilindungi oleh rahmatNya...


Puisi dari adik saya yang ni, saya baca berkali-kali... teringat pulak time bulan puasa dulu, dir ada masalah sikit dgn awek dia, then dia mengadu kat saya.. setiap malam sampai dekat2 waktu nak sahurlah kita borak online... dgn Ween, Kak lawa.. dek Pajeli (adik yg ni terus senyap ya)... rasa mcm terlalu tinggi pulak pujian untuk saya dlm sajak tu.. Nak sangat jumpa Dir.. tapi bila ya, baru kita dapat jumpa.. hmmmmm... hmmmm...
Apa-apa pun.. terima kasih utk puisi indah tu ya...

Dan ada satu lagi puisi yang ditulis untuk saya.. Puisi ni saya jumpa kat ruang komen milik aie...
ditulis oleh 'Anak laut'...
Istimewanya dia ni... saya belum pernah sekali pun kenal dia ... dan dia tulis sajak ni lepas baca sajak untuk saya di blog aie (sajak yg kat atas tu tadilah)... hmmm... Saya tersentuh sangat, dipertemukan dengan orang-orang yang baik ni...

sajak dia macam gini pulak...

Di tengah merahnya mega
Di dalam sunyinya senja
Kutulis sebuah puisi padamu
Walau kutahu tak menarik untukmu

Sejalan berjalannya waktu
Berputarnya bumi
Terbenamnya mentari
Dan munculnya bulan di malam hari

Bertambah pula usiamu
Semoga engkau sihat selalu
Selamat ulang tahun sahabatku, abang Chime..
Kerena hanya itu yang dapat aku berikan padamu..

itulah dia... dirangkap pertama tu dia tulis 'walau ku tahu tak menarik untuk mu'... rasanya ada kesalahan pada statment tu... sebab sajak ni sangat menarik untuk saya....
Terima kasih untuk 'anak laut'... sajak indah menyentuh hatilah



ok! ok!... yang ni pulak dari sahabat lama saya yang suka mengarut.. mel nama dia (nak tulis nama penuh ke ni mel?? - nama penuh dia... Mel Gibson... (Mel gibson takpe, pasal dia hero tua) heheh... Mel tak bagi sajak... dia bagi ucapan-ucapan bersama sekeping gambar (suka publisiti murahan dia ni tau) nilah gambar mel... tutup muka sikit - bagus jugak, tak adalah nampak hensem sangat - hensem2 kang jatuh saham aku pulak kann.. hehehe...

Errrrr...baru perasan lah.. dahi ko lagi jendol dari dahi aku...

Terima kasih untuk Mel...



************
Kisah Suprise yang Suprise...
Bila diundang ke sebuah restoran dan disediakan 3 bijik kek ... (dua bijik yg petak tu ciskek ya) kek yg bulat tu memang serius sedap.. tak tahu berapa potong saya makan... mungkin 3, mungkin 4... tapi utk mengelakkan org kata gelojoh kuat makan, saya cakap saya makan sepotong je lah.. - tapi memang sangat suka hati masa ni...


Dan... kisah suprise yang tak suprise

Bila diundang ke rumah seorang rakan... sampai-sampai je, dah ada 4-5 orang kat situ. pastu rasa dahaga... mintak air kat kawan tu, pastu dia suruh ambik sendiri air dalam peti... saya pun bukak peti... nampak kek sebijik yang ada tulis happy birthday pastu ada nama saya...

pastu saya kluar tanya, "Kek sape dalam peti tu??".... then member yang tuan punya rumah beliak mata "Ko nampak ke?".. saya sengih je...
"Alamak... mcmana aku boleh lupa ni??" jerit kawan tersebut... masing-masing dah tepuk dahi.. hahahahah..
(yang aku pun satu.. tak pandai langsung nak cover.. buat-buat tak tahu dah lah kannn... pastu bila diorang keluarkan kek tu buat-buatlah mcm terperanjat ke, melompat ke, menangis ke?... tak pandai langsung belakon)... hahahahahah - nak supriselah kononnya... sorry kawan-kawan sekelian... tak sengaja.. heheheh...




Ok lah... terima kasih semua... tanpa saya siapalah anda... heheheheheheh... **dush! dush! atas dahi **


sekian sebuah cerita yg ntah apa-apa... ok!ok! lepas ni tak buat lagi dah entri ginih...

*************

16 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

aiseyman...ween kasik ciskek kecik terus dia x sebut yek. huhu yerlaaa ciskek ku itu kecit berbanding 3 kek atas meja tuh kan. huhuhu *sob*

errrkk dahi brader mel jendol kah? kiut ape. hakhak

k.A said...

wah
tak pernah dpt sambutan besday smpi mcm tu sekali
kena smpi umur 33 eh silap 32 kot br dpt sambutan cmtu
haha
:P

AiE bAhRi said...

See! ramai yang mengingati abg chime..

Alamak..abg chime dh nyanyuk ni.bagitau masa tu 33 tahun.rupanya baru 32 tahun.haha

Tirana said...

Aduhhhh...Chime memang fofuler..hhehehehe.. Dapat sajak, dapat kek...Hmmmm..sedapnya cheese cake. Fav kak tirana tu

noorcahaya said...

hmmmm bestnyer.. nampak sgt diri sayangi... kan sy kate.. makin up umur makin fofuler... kalo dah kawin chime nih.. saham jatuh merundum2 agaknya...

addyaholix said...

wah ramai sayang abang chime kita ni. abang kesayangan ramai nampak. kalau macam tu tahun depan saya buat la puisi jugak kat abang chime. haha!

apa pon selamat hari lahir yang entah ke berapa kali dari saya.

Rantong said...

Salam ziarah. Blog yang bermaklumat dan menarik.

View Profile: Rantong™

ASYIQ said...

...bertuahnya badan ramai orang ingat kat dia...

Hargailah mereka.

ASE1 said...

seronok kan bila ada teman2 yg menyayangi dan menghargai kita ..
akak tumpang gembira !

chimera said...

ween - ween punya saya simpan dalam hati.. heheh.
ha-ah, dahi dia jendol... dahi saya pun jendol jugak... tak cute ke?


K.A.. emmmmmmmmmmmmm... buat baik dgn orang, orang akan baik dgn kita. sentiasa hargai sahabat... sahabat akan hargai kita - tal payah tunggu umur 33... eh silap, 32 pun...


aie - Alhamdulillah... harap2 ingatan mereka (termasuk aie) akan berterusan...
itulah dia. mcmana boleh komfius umur sendiri... nyanyuk, nyanyuk... tapi takpelah, nyanyuk ke umur lebih tua kan... nyanyuk yg ngaku muda tu yg tak beshnya...


kak tirana - heheh.. itulah dia, ingat taun depan nak daftar masuk bintang popular lah... mseti ramai vote... (bintang popular boleh main daftar2 ke nak masuk)...
minat cis kek jugak?? haaa, samalah feveret kita kak..


noorcahaya - fofuler ke?? kalau gitu tak mo kawin lagilah... takut jatuh saham.. hahahahah



addy - kesayangan ramai ke... biasalah.. gitulah nasih orang hensem.. hahahahahaha... (over)...
eh, kalau nak buat sajak sekarang pun boleh, tak yah tunggu taun depan pun... heheheh

apa pun, terima kasih sekali lagi (utk entah kali ke berapa jugak ni)


Rantog - Salam kenal...terima kasih. moga boleh memberi manfaat seadaanya.


Kak asyiq - Saya sentiasa hargai sahabat2 saya (mungkin sebab tu saya dihargai mereka)...


Ase - Seronok... bila ada yg buat suprise, beli kek bukan nak makan, buat sapu-sapu kat muka... hahahaha... tapi, bila makin dewasa - makin hilang - dulu ramai, sekarang dah ramai yg berumah tangga... ruang pun jadi terhad... hmmmmmm... gitulah putaran hidup kan. saya pun akan lalui hal yg sama jugak nanti.

anak laut said...

salam..

tq sudi memberi komen dalam anaklaut..apa yang saudara nyatakan sangat saya hargai..tq2x

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

laaaa....apsal tak ckp awal2..kalo taw dr awal boleh kasik hadiah..hehehe

btw, Happy Belated Birthday...
Barakaallahu feek! atamannalaka bittaufiq wannajah fid dunia wal akhirah.. ;)

p.s: lap top sy rosak..takut kalo jd kes sama mcm teacher aween.. ;(

arazma @ ami m said...

happy belated birthday.... seronoknya ade ramai yg mengingati dan menghargai diri chime yg hensem n fofular itu... kalau kawen pon, saham x jatuh.... bak kata plet kete orang perak ADA 103.. kalo ade kawen satu, masih kosong 3 cheesecake..hehehe...

ainShahajar said...

wah..ramai nye yg menyambot...alhamdulillah

sedang pikir nk pedajal kwn sempena besday nya nanti

telur dan tepung..haha

mRs fFiRa said...

betul tuh..
wat2 la tekijut ke, ape ke.. hehehehe~~

pape pun, selamat hari lahir

moga pnjg umo n murah rezeki..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ting tong...masa da tamat...so, tak dpt la nk bg adiah..kene tggu taun dpn..hahaha..

kak aween l.top dia same je kes mcm saya..tp h.disk dia rosak..tp la ni sy nyer l.top da ok...kalo tak boleh tngkap nangis!