Wednesday, October 22, 2008

Ukhwah itu masih kukuh....

banyak juga saya mendapat jemputan ke rumah terbuka raya… tapi kebanyakan darinya tidak saya dapat hadiri kerana himpitan tugas-tugas.

Tapi bila mendapat panggilan telefon dari Suriati – Office mate saya satu masa dulu – panggilan yang berupa satu jemputan rumah terbuka juga… membuatkan saya berfikir berulang-ulang kali untuk pergi. Saya sangat-sangat teringin untuk hadirinya. Apatah lagi nada suara Suriati ketika itu agak bersungguh… (siap dengar pulak suara-suara kat sebelah menyebelahnya “Paksa dia… paksa dia suruh datang jugak” ***saya tidak jelas itu suara siapa – tapi begitu lemak merdu sekali*** - bernada hasutan yang menunjukkan saya memang perlu pergi)…

Oh ya… Rumah terbuka ini adalah anjuran GALERI LMU SDN. BHD. Sebuah syarikat penerbitan buku-buku dan Majalah (ANIS & ASUH)… bergabung dengan persatuan Nasyid Malaysia, yang disertai oleh Rabbani, Raihan, Inteam, Nowseehart… dan beberapa kumpulan nasyid yang lain juga.

“Almon London ada tak??” Tanya saya kepada Suriati – entah kenapa, bila sebut je rumah terbuka, yg terbayang dalam kepala saya – Almon London & Satey…

“Alah… tu boleh diusahakanlah… boleh datang ke tak ni?” Tanya suriati lagi.

“Tak tahu lagi. Tak berani jamin… Byk kerja lahh..” Alasan tak pasti masih saya bagi walaupun dalam hati sangat meronta-ronta nak pergi…

“Ahad kan cuti. Mintak cuti lah hari sabtu tu, boleh datang awal sikit” Suaranya masih ada nada mengharap…

“Tengok dulu…”saya masih tak pasti…

“Ehhh… kalau dapat datang, Bawak Bahulu beras dengan cucoq peniram sekali”…

Huh… sempat lagi tu order kuih..

Kalau sebut pasal Bahulu beras yang saya tahu, hanya seorang sahaja yang meminati bahulu itu di sana – Kak Sue – Dia kot yang suruh order.

“Lagi satu… Kak Aliyah suruh buat Tapai 5 kilo beras pulut…”

Hahaha… saya tertawa sendiri…

“Datang tau…..”

Dan saya masih tidak memberi jawapan pasti.

Harinya tiba juga. Hari tersebut saya masih berbelah bagi hendak pergi atau tidak. Maklum jarak Kuala Lumpur – Temerloh (Jengka) memakan masa 3 jam perjalanan juga.

Tapi ahad itu, saya baru dapt buat keputusan mengejut… Setelah berfikir2 tak nak pergi, saya tukar fikiran untuk pergi… Ya... saya pergi...

Bukan sebab Almon London… bukan sebab satey… bukan sebab kesungguhan Suriati menjemput… Tapi sebenarnya saya rindukan sangat rakan-rakan saya kat tempat kerja lama tu… Rindu...

Oleh kerana keputusannya mengejut… maka tiadalah persediaan Bahulu beras, cucoq peniram dan tapai 5 kilo beras pulut seperti yang di oder… (mintak maaf lah ya kepada mereka yang terlibat).

Saya tiba pukul 2 petang… (Setelah sesat seketika – maklum, mereka telah pun berpindah ke pejabat baru ketika saya sudah tidak bekerja di situ lagi)…

Suasana raya sangat terasa. Meriah… Lagu-lagu raya berkumandang secara ‘live in konsert’ oleh artis2 nasyid terkemuka tanah air… dinyanyikan secara bergilir-gilir, kejap raihan, kejap rabbani, kejap intim ... bla bla bla...

Orang pertama yang saya temui di situ… Encik Halim (Orang kuat GISB yang kuat… antara orang-orang kuat kat situ, dia yang paling kuat – dulu, masa kerja di GISB, En Halim adalah orang paling takut untuk saya temui – masuk bilik dia seolah-olah ada aura yang boleh mengecutkan usus perut)… Kami bersalam seadanya. Encik Halim masih ramah seperti biasa…. Segak dan kacak dalam pakaian baju melayu sepasang berwarna *** errrr, kaler apa dah En Halim pakai hari tu… tak hengat lah***

“Baru sampai ke?” Tanya Encik Halim…

“Ha’ah… baru.. penat lagi ni... bulu roma pun dok meremang lagi ni” Jawab saya tersengih-sengih. (jawapan terakhir tu jawapan dalam hati je).

Selalunya saya agak gabra berhadapan dgn Encik Halim… tapi tidak kali ini… rasa macam berani je.. Ntah, mungkin sebab lapar, atau mungkin sebab teringatkan almon London

“Pegi makan dulu… buat macam rumah sendiri.”

“Ya, saya tahu… kalau tak suruh pun memang saya nak pergi makan” Jawapan ini pun saya jawab dalam hati je… hmmm memang dari dulu kalau dgn Encik Halim, saya suka jawab dalam hati ...

Hah… Almon London mana? Almon London…

Sedang saya menuju ke meja buffet yang penuh masakan lazat-lazat, tiba-tiba nama saya di seru (ish! Macam kekasih ku seru lah pulak)…

Saya berpaling…

Suriati….

“Hah… sampai pun… pergi makan, buat macam rumah sendiri ya… tak boleh layan lama-lama…”

Saya tunggu juga dia tanya pasal cucuq peniram dan bahulu beras yang dipesannya... sebab saya dah bersiap sedia dgn jawapan sejak dari rumah lagi... tapi dia tak tanya. Huhu.. lega jugaklah..

Ya, sebagai tuan rumah, saya paham kesibukan Suriati dan ahli-ahli rumah yang lain melayan tetamu yang beribu-ribu orang tak putus-putus datang….

“Hmmm tak pe…” Huhu, saya ni kalau tak layan pun tak pe… saya lagi suka layan diri sebab tak segan sgt nak ambik almon London banyak-banyak…

Belum sempat buat apa-apa nama saya diseru lagi… kali ini oleh Rosma… kemudian di seru lagi, oleh Kak Jalilah… lagi… oleh Shima… Lagi oleh Ustaz Yeh… Lagi Oleh Nasri… Lagi oleh Rusdi… Lagi Oleh Azadan (Rabbani) Lagi oleh Kak Asmah… Lagi Oleh kak Syam… Lagi oleh Kak Aida… Lagi Oleh Kak Syima… lagi- lagi – lagi dan lagi….. terasa betapa popularnya diri ini...

“Eh tak per- tak per… saya boleh buat sendiri… saya boleh makan sendiri… pegilah layan tetamu lain, saya ni takyah layan pun tak pe... tak kesahh..”

Terasa betapa ikatan Ukhwah kat sini tak pernah kurang walau sedikit pun… walau seinci pun, walau seposen pun….

Saya ditegur lagi… oleh Encik Wan Azmin… yang juga hensem berbaju melayu sepasang lengkap bersampin tengkolok... (tengkolok tu di tokok tambah sahaja ya.. bagi nampak meriah) - sebenarnya semua staff GISB nampak hensem hari tu... yang lelaki jelah... Yang perempuan pulak jelita-jelita semuanya (terutama Kak Aida yg pakai tudung bercorak sisik ular sawa)... hu... tapi kak Asmah paling cantik... baju raya dia lawa...

“Awak tak de kat sini rasa tak cukup meriah je. Patutnya awak kena datang semalam, tolong hiaskan mana-mana yang patut.”

Ish!! Terasa betapa diri saya sebenarnya berharga jugak kat sini… terharu.. tersentuh…

“Bila buat majlis mcam ni, teringat pulak dekat awak… dulu awaklah yang paling rajin hias ni semua… sekarang ni dah tak de hiasan sangat”… Itu kata kata dari Kak Shima… Sekali lagi saya terharu.. sekali lagi terasa betapa berharganya saya kat situ…

“Awak tak de kat sini… tak de sape nak buah hias-hias semua… tu yang buat ala-ala kadar je” Itu pula kata-kata dari Encik Yusri… Aik... semuanya tentang hiasan. Tapi memang betul... dulu masa saya kat sini, bila menjelang nak raya, saya yg paling suka hias ruang pejabat... gantung kad raya, lampu kelip-kelap, atau ntah apa-apalah... maklumlah orang grafic... gitulah kerja dia... - agaknyalah..

Sempat jumpa Kak Sue sekejap sahaja... Menyapa seadanya sahaja... Dia sibuk main kejar-kejar dengan anak terunanya yang aktif.. kejar sana, kejar ke sini... heheh, kesian jugak. he..

Setelah puas di bahagian kanopy, saya melepak di bahagian ‘dapur’ majlis tersebut… - see, lepak kat dapur okey… walaupun saya dah datang sebagai tetamu...

Kat tempat saya lepak tu sebelah depan saya, kak Aida tgh makan nasik beriayani... Sebelah kiri Aina tgh makan apa ntah... sebelah sini Fauzi tgh makan nasik impit dgn satey... sebelah dia ada Encik Yusri makan mende yang sama mcam Fauzi makan... kat sebelah saya pulak terdapat sebuah kotak polisterin besar yang penuh berisi satey…. – bayangkan betapa kenyangnya saya melahap satey… lepas 5, 5 cucuk saya ambik, lepas 5, 5 lagi… pastu 5 lagi…. Sampai kenyang…

Di bahagian depan saya terdapat sebuan kotak berisi biskut2 raya termasuk ‘ALMON LONDON’ dalam jumlah yang gilerrrr banyak…. Hahahaha… aku mabuk almon London!!!!

Okey... pengumuman - selain dari nasik... saya juga peminat almon london secara major..

To kak CT Delima – Saya dapat Almon London sampai muncet… hahaha…

Ya, sebelum terlupa… Majlis tu jugak dihadiri oleh seniwati veteran Negara Datok Sarimah Ahmad (Marjina)… - tak teruja sangat, sebab dah biasa jumpa dia sebelum ni - (ketika saya masih bekerja di sinilah) Masa GISB buat majlis apa-apa, dia mesti diundang sama... dan dia pula sentiasa punya masa untuk diluangkan bersama..

Dan saya lepak di situ berterus-terusan hinggalah pukul 5 petang… Mengenangkan keesokannya saya kena kerja, bermakna petang itu saya kena balik juga… kalau tak, mahu rasanya saya lepak kat situ sampai rumah di tutup sepenuhnya.

Haaa, Hari tu pertama kali saya dengar lagu raya baru Group Hijjaz yang dinyanyikan secara live… memang best lagu tu… Suara Munif memang power luar biasa… apa ya tajuk lagu raya baru tu… memang best… yayaya… suara Asri Rabbani pun luar biasa juga okey….

Dan ketika balik, saya dibekalkan dengan sebekas biskut Almon London (dlm bekas yang belum dibuka berisis 50 bijik di dalamnya) wahahahaha….

hmmm i love u lah warga GISB...

SEMOGA IKATAN UKHWAH ANTARA KITA TERUS BERKEKALAN...

Err tahun depan jgn serik jemput saya lagi tau....

14 comments:

bozzobattousai said...

bestnya dpt jumpa marjinah...aku minat sungguh lagu lompat apek lompat...

:: Cikgu Wiween :: said...

aiseyyyyyyyyy...beshnye open house tu. ari chime ade kat KL tu ween pun ade kat Kl daa..kalo tau wat muke malu2 arnab nyebok sana walaupun x kenal! agaggaga :p

Yg paling beshnye tu psl ade Hijjaz!! huiwaaaaaaaa jelesnye chime dpt tgk Hijjaz live! jeles jeles...err jeles okeh! :(

errr..x abis2 dgn almond london nih apo kono bang ngah oiii?? tersampuk dek mamabang almond ko???

Ad Rifza said...

Moga ukhuwwah anda semua dierat2 dan dimesra2 lagi...hehe...
Tapi dari mula sampai akhir tak tggl almond london..hehe..dah kira tahap antu almond london neh..hehe

curseshadow said...

waa.. umah sy pun ade almond london.. hehe.. blaja la buat almond london, pastu bg saye free.. nak rase.. hehe..

kamu kene tag.. si pegi ke entry bertajuk "aku mau bagitau sesuatu"

i-chimera said...

bozzo - dulu masa mula2 jumpa dia rasa teruja jugak... wah! sarimah lah.. tapi sekarang ni dah dah tak teruja sgt dah..

ween - itulah, kalau ween datang pun org bukannya tahu. tak de sape nak syak apa2.
hijjaz tu, selalu jugak jumpa - raya taun lepas dpt jemputan open house dari hijjaz group. taun ni tak de. sebab saya tak keje situ lagi dah. group2 nsyid selalu jugak berurusan dgn tempat kerja lama saya tu...

ad - Amin!!!! kalau tak, taun depan tak adalah jemputan lagi... ya, saya antu almon london. Tapi lepas habis musim raya, dah tak ingat lagi dah keweujudan biskut tersebut...

Zul - pernah jugak buat... tapi tak jadi, terus putus asa... beli lagi ok... heh. apa kata kalau zul yg buatkan pastu bagi kat saya 5 balang...
kena tag ke??? alaaaaaaa

cappuccino said...

wahhh chime glamer2 nye artis kt opn hse tu...chime lg glamer sbb sume org serbu..nape yer org panggil biskut almond london..org london ker yg buat?tp cari kt london xdak ler plk..ish2...kan sedap kalo bagi name almond jengka ker opssssss....

-cD- said...

gile almond london rupenya... huhuhu senang nak kasi adiah besday, oopssss..

ibn Nasir as-Syaukawi said...

time kasih chime coz 'gagah'kan diri utk dtg open house GISB. Mmg warga kat sini tunggu ko dtg. hehe.. insyaAllah, kalo pnjg umoq, thn depan ada lagi. Hrp2 tak serik yea.maklumlah,x sempat nak borak pnjg,kena layan tetamu la katakan.

i-chimera said...

Bro - Ntahlah kenapa dinamakan Almon london.. sebab org yg mula2 buat kuih ni dia beli almon kat london kot... so nama kuih tu sebenarnya 'kuih berisi almon yg di beli dari london' tpi payah nak sebut panjang2 guna je almon london. Kalau almon jengka tak pakai kacang almon, pakai biji nangka je.. tak pun pakai bijik kelapa sawit.. heheh.

Cd - giler yg amatttt... tapi kalau nak kasi hadiah besdey tak best lah bagi kuih tu, bagi lah cis kek secret resepi yg 7 tingkat punya.. huhu...

Nasri - No poblem bro.. ye ke tunggu saya datang.
Ehh.. takkan seriknya nak pegi ke situ. Tak kisahlah pasal layanan tu. Bzzz... org paham lah. tak kisah lansung - ko pun nampak sgt2 sibuk hari tu. tak dok diam langsung...
errrr, ada gambar tak???

Sufi Idany said...

bila laa nak abih open house ni? apa pun ukhuwah yang dh di jalin moga kekalnya mewangi persada...tinta berkait jujur dan ikhlas...

salam.

umi_e said...

Kalau ada undangan hari-hari kan bagus... boleh makan free hehehehehe

i-chimera said...

ida - selagi tak habis sebulan puasa, open haussss akan terus berjalan dgn lancar

kak e - lama dah tak jengok sini... betul tu. bestnya kalau hari-hari dpt mkn free... makan yg lazat2 pulak tu... moga Allah terus memurahkan rezeki mereka2 yg suka memberi makan kepada khalayak...

Reez said...

Assalamualaikum...

Sesuatu yang baik harus dikekalkan jika kita tidak mahu ianya luput ditelan zaman...

Semoga warisan ini akan segar di ingatan kita semua...

Habisla lepas ni, gerenti spare tyre bertambah lagi.. Hehehehehe...

Peminat almond london ek? Meh la datang umah Reez... Ada banyak almond london...

:)

Kos Serani said...

Lee, aku dah link blogmu