Wednesday, December 24, 2008

"Are You Married?"

Hah ya... semalam saya dapat panggilan dari seorang kawan lama yg kini bertugas di sarawak - Kori ... lama sangat kami terpisah... 7 tahun or 8 tahun - lebih kuranglah.

Katanya dia dah punya 3 anak... !!!... Dan soalannya pada saya tetap soalan yg sama seperti soalan-soalan cepu emas dari kawan-kawan lama yg lain apabila kami berbual di telefon atau sesekali terserempak... "Are U Married?".... ..saya tidak keberatan untuk menjawabnya..haahaa malah rasa seronok pulak buat orang bingung dan prihatin kerana sudah seumur begini masih lagi sendiri. Dan keluar lah ayat standard yang stereotype.. "Hey, what’s wrong with you, dude??"

"....mempunyai anak benar-benar mengubah kehidupan aku secara total, baik cara berfikir maupun perasaan ini secara peribadi. Jelaslah bahawa peristiwa itu merupakan satu-satunya peristiwa yang paling penting yang pernah aku alami..."

Adoooiii..touching banget ayat dia!! Keliru dong. Saya kira saya tidak pernah memikirkan perkara se"serius" ini. Saya pasti tidak dapat mengingati bila saya berbicara tentang soal ini!! Ahhhh... tiba-tiba saja sedar bahawa saya sudah menjadi orang tua.. errrrrr....


Kata Fuad: I recently confided in a friend, that I was nervous about getting married is... life-long commitment. I suppose you could call me an old-fashioned sort of men. The not marrying kind. In theory, I'm not alone. It's bothers me now.....

Why I'm not Married?

What you said?

~ We're not all bad apples. Some of us want to get married, we just haven't found the right person yet. I admire the ones who get married at a young age. Commitment is something that seems to be waning in society. I would love to be married and have kids, but I don't want to marry the wrong person or for the wrong reason. Dunno larrrr...

doakanlah orang yang saya ada sekarang "orang belah sana" adalah orang yang tepat untuk saya satu masa nanti.

24 comments:

addyaholix said...

dah bermacam jawapan yang saya bagi bila diajukan dengan soalan yang serupa ini.

mak ayah juga dah mula tanya. tapi dah warning siap-siap, selagi saya belum buka cerita, tolong jangan tanya.

sekarang jadi malas nak balik jumpa saudara-mara pon salah satu sebabnya sebab soalan-soalan yang macam ni lah!

sabar jelah bang chime!

Sufi Idany said...

ahahah....abg ida nak jawab gak bleh tak ? huhuhuh
not i'm not. still single mingle n available lagik .... uwwwaaaa.... gua sudah tua....

jiejah said...

yes i'am !!
wahhhhhhh vangga gitu jawapan ku..

kalau jodoh x kemana ! :)

-cD- said...

perkahwinan merupakan satu komitmen yang amat besar, kalau tidak bersedia baik jangan kawen dulu. tapi tidak pula digalakkan untuk menangguhkannya jika telah bertemu calon dan jodoh yang sesuai.. takut mengundang maksiat..

cececec cam pakar je kan. cD yang muda belia nie pun dah terkena tempias soklan yang sama bile berkumpul sedara mara. Apa kata "org disana" huhuhu x mahukah dia bersatu dalam ikatan yang bernama "keluarga"

p/s: jempot ehh nanti.

Tirana said...

Adehhh...nak kawin kena betul-betul bersedia.. banyak yang kena buat persediaan bukan dari segi wang hantaran aje..hehehe.. more than that. Dari segi fizikal, mental, emosi, rohani.. semua kena bersedia.

:: Cikgu Wiween :: said...

jgn tunggu lama2 ...nanti diambil org. opsss ternyanyi pulak. :P

Amer Aan aka Green Arrow said...

ckp je da kawin...
pastu tnjk gmbr ween...
ekekek...
jgn ween,chime...
skdr brgurau d ptg ari...
hihi

Amer Aan aka Green Arrow said...

jgn marah ween,chime

i-chimera said...

addyaholix - saya ni, mak ayah tak tanya bukan sebab saya dah waning siap-siap... tapi sebab dah boring asyik dok tanya soklan sama tapi takde jawapan... heheh..
ni tgh dok sabar lah ni... kalau tak, mlm ni jugak saya kawen.. hehe.

ida - alah, tua-tua ida... jauh saya lagi tua tau... sabor dek... saborr..

jiejah - hmmmm... betulkan. jodoh utk saya memang ada diluar sana. masanya tak samapi lagi.

cd - uih.. mcm dr. fadilah kamsah pulak komen cD... "org belah sana" rasanya kalau saya tanya pasal ni memang comfirm dia jawab "i do!"... tapi saya ni mcm tak berapa siap je nak tanya soalan mcm tu... ok... kawin, memang cD saya panggil jadi mak andam... solekkan saya..

tirana - betullll... mcm yg atuk ckap dlam entri saya yg lepaslah. byk jugak kena ready...kan... sebab tu saya tak kawin lagi.

ween - jgnlah dia diambil orang... mengis berlagu dangdut 7 hari malam lah jawabnya... jgnlah.

amerr - haaaa... ok jugak gitu kan. kalau tak memikirkan orang belah sana, kalau tak memikirkan han chee tai, nak jugak saya ngorat cikgu ween tu... heheheheheheheheh....

:: Cikgu Wiween :: said...

err mengis tu ape? menangis dlm kebengisan kah? :p

:: Cikgu Wiween :: said...

cissss...kek blueberry! budak amer nih sempat pulak mengaitkan nama beta. harus ditembak! muahahaha

i-chimera said...

mengis tu menangis sambil makan buah manggis...

izzah said...

mcm ada bau2 nasik minyak jer nih..tak lama la tu..mesti 'org sebelah sana' tak sabar2 nak ckp 'i do'..

cepotet said...

bahagianya kalau dapat kawin muda. perkahwinan itu adalah sesuatu yang wonderful but it depends on memasing punya persepsi. as for me, once dah kahwin, it's not only tentang seks atau cinta semata mata tapi it's more to tanggungjawab. kalau nak tunggu bersedia, sampai bila pun takkan bersedia selagi kita sendiri tak mengalaminya.

insyaAllah.. satu hari nanti, bila sampai waktunya, jangan lupa jemput tau. :D

skatype said...

salam blogger.
salam singgah.
nice blog.
saya ska ngn lkisan guls dan cat 2.
nmpk nice.
keep in touch bro..

::SRISUFI:: said...

salam

hehehe...tertarik nagn ayat palinggg kecik kat bwh sekali..heheh orang belah maner tu abg chimera???sarawak eh??huhu...

moga cepat2 sket berumahtangga tu...

i-chimera said...

izzah - errkk... dah ada bau nasi minyak ke... errr, tu yg jiran sebelah punya masak tu... heheh

erni - tu yg buat saya respect pd yg kawin muda tu... mcm yg atuk ckp dlm entri saya yg lepas - kematangan tu kena ada... byk hal jugak nak kena ready... bukan senang2 nak ambik dan jaga nak dara org ni oiii...

skatype - salam kenal.... mekasih. yeah! keep in touch.

srisufi - 'org belah sana' tu, orang belah sini jee... dekat je...
Amin!!!! mekasih ya

Hidney said...

jom kawin...

AiE bAhRi said...

Semoga jodoh abg chime ngan orang belah sana jadi kenyataan..amin ya rabbalalamin..

ini sebahagian doa saya utk abg chime.hehehe

cappuccino said...

chime..lame tak singgah sini..blog pn dh bersawang dh huhu..kalo dh smp seru..dh ready fizikal mental material ape lagi..kawin sajooooooo..nt ngan lupe jemput kay hheheh...

i-chimera said...

hidney - jommmmm... heheh...

aie - mekasih aie... moga doa aie tu Allah makbulkan dgn segera... AMINNNN!!!!!

Bro - tapi seru tak sampai lagi.. huhuhu... ok, nanti saya jemput hantar kad kena hantar sekali tiket balik malaysia ke??? ... hehe...

Ad Rifza said...

Huhu..Sama je kite diajukan soalan yg sebegitu..Malam tadi masa akad nikah sepupu pun ada yg sindir sindir.."Alahhh kan senang je akad tu tunggu apa lagi"..Merah gak telinga AD ni..huhu...Bukan akad tu yg jadi masalahnya..Kawin ni bukan main2..Yg empunya diri lebih tau keupayaan diri dari segala segi..Org lain mana nampak dalam diri kita apa yg kita fikir.. rite?.. Sampai masa nanti adalah rezeki kita..Tapi ada yg faham dengan tidak bertanya soalan sebegitu..My family pun dh naik muak bertanya.. Ad skrg buat dekk jer..Ad sengeh2 jer dah tak larat nak jawab..huhu..

suesamsudin said...

semoga "org belah sana" adlh rusuk anda yg hilang itteewww... mcm cD gak, kahwin jemput yea...kalo x, cD konpom ajak su teman dia gi wedding chime (kalo dia msh single lglah ms tu)

hayatie said...

dun't worry be happy ....dgn izinNYA suatu ari nnti awak akan kawin,mungkin jodoh awak x smpai g