Friday, January 2, 2009

Tahun Baru. Semangat Baru?...

Salam awal Januari.
Sambutan tahun baru ya?... Emmmm... cuma di rumah saja - errrr, okeyyy... bohong. Saya berada di bukit Balai Islam Tmn Tun Dr. Ismail... Menyaksikan letusan bunga api dari dua arah... One Utama dan The Curve... Oh ya! dari 3 arah sebenarnya, Berhampiran dgn pencahla link juga (apa nama tempat tu ya). Meriah!! Perhatikan dari jauh sahaja. Tidak mahu bersesak-sesak dan ribut di keriuhan sana... (kalau tahun2 lalu tentunya saya akan turut sama dlm keriuhan itu)

Awal tahun... Rasanya ada kerja dan beberapa perkara lain yang perlu dipertingkatkan lagi. Walau cuma boleh bertahan beberapa bulan... namun saya berharap mampu menjadi lebih serius dalam mendengar, melihat, merasa dan kemudiannya berkata-kata... Oh la la... Hidup memang perlu liburan.
(ok, otak perlu diperah lagi untuk mencari idea lebih kreatif utuk segala tugasan saya)

Semangat baru, tidak selalu disertai dengan jalan yang indah. Kadang kita besemangat melaksanakan sesuatu, tapi apa yang kita hadapi tidak sesuai dengan yang kita inginkan. Di sini semangat kita diuji, apakah kita tetap berupaya melakukan yang terbaik walaupun dengan senario yang berbeza? Atau adakah kita akan menyerah begitu saja?

Ada orang seolah-olah mahu jadi yang terhebat sahaja. Orang yang jiwanya besar akan punya impian yang besar. Orang yang punya jiwa yang kecil selalunya punya keinginan yang kecil juga. Orang yang tidak punya impian bukanlah orang namanya. Sebab tiap orang pasti akan punya keinginan. Inilah namanya nafsu. Justeru nafsu akan terus mekar dan berkembang...

ok... semoga akan terus bersemangat dalam apa2 pun yang akan kita lakukan.

14 comments:

cepotet said...

ohh.. lepak situ eh? dekat dengan rumah. dulu selalu lepak kat Masjid Al Ghafur tu nengok bunga api. masa zaman menyewa dengan para bebeh kat TTDi. meriah kan?

happy new year chime. :)

chimera said...

Erni pun selalu lepak situ ke. Saya dulu dok kat sg penchala and kerja kat TTDI (nape tak pernah jumpa ek). masjid Al Gufranlah nama dia... bukan Al Ghafur... best situ. tak yh bersesak2 sgt...

jiejah said...

salam tahun baru jugak !!

AiE bAhRi said...

Semoga kita terus bersemangat dalam apa2 yang kita lakukan..

**erkk..abg chime, tak semestinya semangat baru pada tahun baru je kan..

untuk menempuhi hari2 yang mendatang seharusnya semangat kita perlu semakin bombastik..

ya!!caiyok2..hidup perlu ada semangat supaya perjalanan hidup kita tidak lesu dan beku..

cepotet said...

eh.. a'a. Al Ghufran. hahahaha. lupa seh namanya. dah lama tak gi sana. dulu rajin beli lunch kat masjid tu.

addyaholix said...

saya lihat bunga api dari sisi klcc. indah. rasanya yang paling indah.

salam tahun baru 2009!

chimera said...

jiejah - salam tahun baru jugak utk jiejah.

aie - betul!! tak semestinya semangat hanya ada setiap kali tiba tahun baru je... tapi semoga kemunculan tahun baru boleh memberi suntikan semangat pada mana2 yg dah tak bersemangat... masalahnya, semangat selalunya ada sekejap je... pastu terus hilang...

erni - selalu beli lunch kat situ. kat situ saya selalu lunch hari jumaat je.sebab ada lauk kambing. selalu lunch kat jasema... heheh.. tapi citer lama dah tu.

addy - klcc yg paling indah ya... tapi di TTDI, dpt saksikan bunyaapi dari segenap arah...rasa mcm dikelilingi bunga api...

Puteri Ezza said...

Salam Bang Chime...

Tak dapat nak komen kat Msjbox. Msjbox loading lambat sangat :( Bang Chime lom tido ke?

Bang, Ezza suka la dengan irama Gamelan tu. Dah lama Ezza cari. Abang ada tak irama Gamelan dalam format MP3? Kalau ada, Ezza nak minta send kat email. Boleh ke?

Salam sayang buat abang :x

http://puteriezza.com/

chimera said...

ezza - saya ada 4, 5 buah jugak lagu gamelan ni.... format mp3 boleh buat hantar email ke???... k, nanti saya send... bagilah alamat email...

fiezafadilla said...

selamat tahun baru...
mari kita mulakan azam tahun baruu...
yakin boleh. salam kunjungan

Sufi Idany said...

Semangat perlu di perkukuhkan abg.... baru makin kuat huhhuu....

ngaper tuko kulit ni.... azam thn baru ek? avatar pun dh tuko.... huhhuu apa kes....?

yOnnA said...

happy new year bro ;)
wahh avatar laksmana sunan hahaha

Kaca \ Kristal ? said...

selamat chime.. apa khabar.. dah lama tak bertegur sapa... semua terus sihat..

chimera said...

fieza - Ya, semoga semangat kita sentiasa kental sepanjang tahun ini untuk menunaikan azam.... salam kenal juga...

ida - kulit baru??? tahun baru ni, saje je nak tuka mood sikit... mood hang tuah, mood gamelan... huhuhu

Yonna - eh, mana ada laksamana sunan. okey, betullah tutup muka, baju dgn keris tu laksamana sunan punya... rambut pun sama... tapi bukan dia... saya pinjam sat...

kaca/kristal - salam juga...saya sihat lagi... semoga kita bersama tersu sihat...