Thursday, March 5, 2009

Begitulah kisahh...

(PART 1)


As always.. whenever I returned from holiday or long weekend I have always feel a little bit depressed. Not only because of the mountain of pending work but also because if you have tasted something so good, the day to day live seemed worse than before...

My theory goes like this: - More fun, more misery - Little fun, little misery - No fun, no misery. Because how would know that it is a misery if you never taste what fun is.



I believe I was born as a fighter. Or at least, that is how I view my self. A fighter. I seldom accept things just the way they are and always try to fight my self through it. Either through influence (talking and convincing basically), fact and solid data or working my butt off if that's the only way to get what I want. And most of the time, you not always get what you want..


Similar thing have been happening again although it is now in different dimension .



I beat my self up for a week and try to see things in different angle. I came to a point that it is impossible to please everybody and not get my self caught in between. I feel like having lump in my throat trying to repress all the emotion I have been feeling and I know that this is bad for my self. I felt intellectually crippled and emotionally kidnapped.


I finally managed to find a person where I could speak without having to worry of being judged or flamed. I was fully aware that the person I spoke to most probably will not be able to do anything about it but at least she/he is there to listen and emphatize. Without emotion. And with high degree of confidentiality. Someone that I fully trust will not repeat what I said nor let it influence her/his own emotion. Which is exactly what I need. Another emotion is the last thing I need at the moment..


And I gladly feel better afterwards. At least I am now at the beginning of accepting the fact that things has changed. What happened in a book, happened in a book. Life sometimes work in it's own funny way where I do not always have control of what is happening no matter how hard I want to control or influence it. It just not it. Not now. Probably not ever again. All I need to (and the only thing I can) do is do my own share and do things within my own domain as best as I could. The rest is up to life. And no, I don't want to talk about this anymore. So don't ask me about what it is..




PART 2


Venue: Kampung Merang... Terengganu - : I love this place... Ok... Bukanlah disebabkan ini kampung tanah kelahiran saya... But is a quite village in Terengganu. Discover this village for yourself... get off the car, walk off the beach, leave the hotel lobby.... walk through the fields at sunrise.
..Leave behind the camera, the list of places to go, things to do and stuff to buy. Walk down a dirt path where fishermen nod and call out: 'Nok gi maneh?' Answer simply:'Jalan-jalan', 'Just walking'. Walk slowly, slowly enough to hear the wind in the bamboo, the wings of dragon fly, and the soft footfalls of grace...



...on my trip to Terengganu kali ni... I met a man, called William Vickery. He was a retired Private First Class from the US army. He lives in Hawaii and moves every 6 months between Hawaii, Bali and Terengganu.... I will never forget his wise words: "I travel between Heaven and Paradise..."



Part 3
Kalau tidak kerana "disuruh" Hairi, memang tak teringat langsung nak buat pijat/urut di Terengganu kali ni. Dari pergi berjalan ke sana ke sini... diselaputi habuk, baik ikut saya ikut Andrew, Fuad dan Hairi pergi massage di Spa dekat Aryani Beach Resort (milik Raja Bahrin)... katanya . Biasa larr, kita lebih sibuk mengangkut kamera ke hulu ke hilir, dari menyibukkan diri nak "manjakan diri".... haaahaaa .



I just realised that there is never a picture perfect vacation .... each and everyone in this world has their own view of the world thus their view of the perfect vacation is different... so someone's picture perfect vacation might be a nightmare to others. Haahaaa


Part 4...
Pelik betul dengan selera makan Andy... Entah... mungkin ketika ini kami semua adalah anak dagang di rantau orang... (kecuali saya - sebab terengganu adalah tanah kelahiran saya)... jadi, menu sarapan paginya adalah yang berikut....

Nasik Dagang...

Menu makan tengaharinya pula:

Juga nasi Dagang....



Makan petang:

Juga nasi dagang.....


dan...

malam juga... juadah yg sama... sampai saya yg memang sudah biasa-biasa dengan nasik dagang ni pun jadi teruja sama utk menikmatinya setiap masa... hadoiiiiiiiiiii...... (berat saya bertambah 2 kilo dlm 5 hari... Makkkkkkk!!!!!)...

hah, dan satu hari tu saya terbeli beberapa cucuk satar....

Dan semua pakat serbu satar tinggalkan nasik dagang masing-masing.... hampehhhh betulll...


part 5

Huzni, yelah gambar aku shoot tak cantik macam engkau punya. Aku tahulah kamera aku murah... engkau punya 3 ribu hengget... tak pe-tak pe.... nantilah aku dpt duit lebih sikit... aku beli camera 5000 hengget punya... nantilah... nantiiiiii.




Part 6...

Selamat Datang ke Terengganu....


Hari ni ponteng kerja... kaki kejang.. betis kejang, peha kejang... sakit urat, sakit sendi... sakit saraf....esok jenuhlah nak menjawab dgn bossssss... (mungkin kena bawak khepok lekor sikit kot buat rasuah... heheheh)...


Aha..kat sana hari tu, saya jumpa ni... ...
.......

"Opsssssssss!!!!" hehehehe... (tulisan pun dah tukar hijau ni)

31 comments:

sharamli said...

seksi jejaka2 malaya...hu3

Tirana said...

Aduiiii..panjangnya entry...hehehe..mata kak tirana tertumpu kepada gambar-gambar tu aje.. cerita (tulisan) tak terbaca lagi...

AiE bAhRi said...

yeah..ag chime dh balik..yeahaa..
best tgk pic2 n baca percutian abg chime..
**mcm percutian untuk calon2 maskulin 2009 plak.hahaha

Ad Rifza said...

Menarik jer nampak percutian chime.. Masih tidak mampu nak gather gitu with frenzz..Keadaan dan kawan2 berbeza jalannya so ssh nak plan..Plan2 pn akhir2 kensel jer..
Nasik Dagang Ganu makang dengang ikang ayeee(tongkol) kan..Kalu Klate nih make denge mace mace lauk..But loves Tganu too,tggl di sana fr almost 3 years byk meninggalkan kesan yg amat mendalam dalam hidup..Suka lepak di pantai batu buruk sambil makan ais krim goreng..hehe

chimera said...

sha - makhluk tuhan paling sexi gitu... heheh.. paling seksa kot...



kak tirana - tak yah baca pun takpe... bukan best sgt pun... cerita detail pada entri berikutnya...




aie - hehehe... maskulin ke? perut masing2 dah mcm mnagndung 2 bulan dah... baru dok 5 hari tu.. hadoiiiii...



ad - memang menarik. rugi tau tak join. dah lama rancang, perhimpunan sahabat2 dari seluruh negara... tu pun ada jugak yg dah tarik diri sebab ada kerja di saat-saat akhir... tapi tak kisah pun. tu pun dah meriah dah.. Nasik dagang teganung, klate dua-dua best... mungkin next trip, kitorg pergi kelantan pulak... tapi tak tahu bila lagi...

easzasif said...

hmm.....macam menarik je chimera punya vaca..memang best..n view shot yang menarik juga untuk setiap gambr 2..bagus2...membuatkan ez terasa segera untuk menghabiskan pembelajaran ini..hheee

Shitsurei shimashita said...

wah! bestnya cuti siap naik kuda lagi..
ha, jangan lupa kerja ngah banyak memanti..sure masih sea leg lgkan..

ada jumpa yg menarik hati di sana? hehehehehehe!!

~ Lyana ~ said...

punya lah panjang entri neh.. berpinor mata... Ya Allah.. jalan-jalan tak hengat nih..

sila pergi goreng ketam tuh untuk saya.. nak makan ketam neh!

:: Cikgu Wiween :: said...

hulamak...ade org da balik bercoti arr..jeles jeles.

lawo gak ek ganu kito. Negeri kelahiran moyangku..tp x penah sampai ke sana. gagagagag ape kata chime blanja tiket flight pi ganu kat ween next time. kihkih :p

err..kuda putih tu ensemnyaaaaaaa. hahahak :p ;p

cikyuyu said...

ohhh, balik ganu dop royak lasom!
xleh g tobak laa..
doh arr.. sdp plok org 2..
g jln2!!

* pntaia ne org aby wehh, g ltk dera HIJAU owk. kah kah!! :D

jahat doh waseee,,mntg2 mng p/raya bru ning.. =D

golek suke ehy!!

ishhk,
pkwe ane smart2 ngak owk..
mcm nk jd model blog jer lake..

agagga,juz kidding je bro!!
bile la mahu jupe bro nie..
adehh!!

chimera said...

easzasif - byk lagi gambar2 sebenornya... isi setakat yg sempat je... nak uplood tu makan masa la... ez kalau nak bercuti, tak yah tunggu abis studi takpe... time studi pun, kalau tensen2 bawak2lah pergi bercuti... boleh lega jugak.




shitsurei - itulah dia... kerja dah bertimbun ni... stok 5 hari... waaaaaaaaa,
ramai yg menarik kat sana... tapi, tak boleh lawan yg kat sini punya... yg sabar menanti kepulangan saya setelah pergi 5 hari.. gituuuuuu...




lyana - memang tak hengat... tak kira ujan ke tak... pakai jalan jerrr... errr... ketam tu bukan utk dimakan. ketam batu dia keras mcm batu...



ween -bukan ganu kito lah... ganu kite... lawa ween... trylah pergi sekali...
belagak tu... saya pergi pun naik bas je, dia siap nak suruh belanja tiket flight...
errr... kuda tu betinalah... mana boleh kata ensemm... jelita gitu.





cik yuyu - bukang takmboh royak. dok dang setarang. pasa gi pong naik bas... kalu naik khete buleh gok singgoh merata. byok tepak jugok tokleh nok gih... rumoh sedare mare pong dok dang nok singgoh...

Sufi Idany said...

erm....jejaka seksi semalaya ke nih.... posing maut jer...abg ida nak ty gambar jejaka dua dari kiri tepi suar bunga tu...adakah namanya rizal? rasa2 mcm kenal kalu rizal namanya mmg ida kenal....tp tk th laa kalu namanya lain..... huhhuhu.... nice trip.... manja2kan diri gitu.... tingin...1 sweet day... insyaAllah mohon di mudahkan semua urusan..... amin.....

sometime kita terhenti pada titik yang tidak sepatutnya.... tp itu mungkin milik kita kan?

addyaholix said...

nampak macam menarik. saya kalau dengan kawan-kawan agak susah nak plan ramai-ramai macam tu. sebab makin ramai makin banyak ragamnya. dan kadang-kadang buat sakit kepala. asal plan je mesti last-last tak jadi. haha!

saya suka pantai. dan malam.

tinggalkan saya dipantai tika malam dah buat saya puas!

chimera said...

ida - pelanduk dua serupa kot ida... budak tu budak cinalah... ameng nama dia...
yeah! very nice trip... lepas ni tak tahu pulak bila nak buat lagi... susah betul nak plan gitu... InsyaAllah, ida pun boleh buat gitu satu masa nanti...




addy - byk ragam tu yg buat lagi meriah... dah lama benarr rancangnya. kali ni baru nak menjadi. tu pun tak sepenuhnya dpt hadir sama.kira sape nak pergi, pergi... sape nak tarik diri boleh tarik diri...
saya pun suka pantai...
hmmmm... pantai dgn malam. tapi mestilah mlm yg lengkap berbulan penuh. Syahdu dan aman...

Ejump said...

para2 maskulin 2009...
uhurk3!!

ab geldofg said...

wah macho2 geng ko...awek boleh jadi gila ni

chimera said...

ejam - para2 maskulin???? erkkkkk!!!... tak tgk lagi perut terbaru setelah kekenyangan selama 5 hari...




ab - awek blh gila ke? heheh... statment gitu memang best didengarlah. heheheh...

ab geldofg said...

bukan gila lagi....akan mracau2

W. Hidney said...

holiday & vacation... something that we should do once in every err... sometime. well that depends on how kind your boss is and of cos how well you 'brown-nosed' your boss hahaha.

anyways... nice pictures you have there. patut letak lebih banyak supaya lebih feel kalau baca.

p/s: taking off my cloth for public displayed pictures is not my niche. wait till i have a body like salman khan, then i'll do it. kudos utk cik chimera sebab berani. i can see why hahaha. peace!!!

chimera said...

ab - hahahahaha... kalau gitu kena bukak lebih-lebih sikit lagi la kot... heheheh...





hidney - memang sesekali kena manjakan diri... hilankan tekanan. masalahnya masa memang selalu cemburu utk kita buat gitu.
- ada byk gambar sebenarnya. tapi nak upload tu leceh sikit, makan masa... mcm bosan pulak nak tunggu. mugkin akan ditambah dlm entri berikutnya.
-ecceli saya pun tak suka buka baju depan khalayak. tapi time mandi tu sesekali bukak lah jugak. lagi pun depan kawan2... kira tak segan sgtlah... tak berani sgt pun.

SiS-lin said...

wah mmg best tgk holiday ke trengganu ni,abg sis keje kt sana gak,kerteh tmpat minyak tu,so klu kesana msti mkn itu 'satar'..ermm sedapkan!! spa tu mmg santai,relax..tp nasi dagang yg x leh trima tekak ni...

addyaholix said...

malam saya tak perlu lengkap.
dah cukup bila saya mampu genggam malam.
tapi kalau bulan ada, itu rahmat.
dan kalau bintang hadir, itu anugerah tak terhingga.

♥miss zaza♥ said...

tganu mmg best..
oh! rindu dgn nasi dagang mak!

chimera said...

sis lin - satar memang besttt... nape takleh makan nasik dagang?? rugi lah kalau gitu... nasik dagang best woooooo..... heheh.


addy - hmmm, bagi saya pulak, kalau dok tepi pantai mlm2... mlm tersebut perlu lengkap dan sempurna.sebab saya tak akan mampu utk menggengam malam.jadi saya tak mahu diganggu kegelapan yg nyata... perlu ada cahaya utk pancarkan pantulan perak dari muka laut... bagi saya, itulah nikmat mlm di pesisir pantai... tidak hanya mendengar deruan ombak laut.





zaza - yeah... teganung besh... zaza anak teganung jugak ke?

ladyeena said...

weehuuu... nasi dagang? tak cukup mengecurkan liur.. tapi sata tu.. waduhh, lama tak makan tu. adoyai.

addyaholix said...

kencan itu temujanji. jadi kencan fantasi maksudnya janjitemu fantasi.

ya kamu wajib jawab bang. haha!

"addy - hmmm, bagi saya pulak, kalau dok tepi pantai mlm2... mlm tersebut perlu lengkap dan sempurna.sebab saya tak akan mampu utk menggengam malam.jadi saya tak mahu diganggu kegelapan yg nyata... perlu ada cahaya utk pancarkan pantulan perak dari muka laut... bagi saya, itulah nikmat mlm di pesisir pantai... tidak hanya mendengar deruan ombak laut."
*** ini juga mungkin antara kencan kamu ***

Ejump said...

satar tu mcm besh je..ehehe...
mengidam pulak nk bli...hurmm

Amer Aan said...

wa...
pnjg nye entry...
ni girls kat...
sni tr tumpu..
kat pic no 2 tu...

chimera said...

addy - kencan - temujanji ke? kalau org terengganu mesti sebut 'kencang'... heheh - ooo, sebab saya dah bagi satu point. so, tinggal 4 point lagi lah kan??? haha



ejam - satar memang beshhhhhhhhh sgt.




amer - huhu! saya pulak hanya tertumpu kat gambar yg last sekali tu.... heheh... idup hijau...

cikyuyu said...

xpe la bro wehy!
xdop rezeki jupe owk.
xpe2.. ekeg kte pakat ramai2
ajok awok2 jupe lake...
sdp sket owk.!! kah2

Amer Aan said...

hidup terengganu