Saturday, March 7, 2009

Me and My day... (sebuah tag)

Balik dari bercuti... Hari-hari saya tiba-tiba jadi sangat sibuk tahap kelam kabut... kerja-kerja tertunda selama 5 hari (walaupun sebelum bercuti saya dah cuba selesaikan kerja-kerja hari esok punya... tapi... hmmmm, nasaiblah. dah namanya pun kerjakan... pendek kata, celik je mata... kerja, kerja, kerja...

Saya ditag lagi... dan lagi... dan lagi... ***3 kali perkataan 'lagi '- bermakna ada 3 tag kena selesaikan... tapi tak pe. kita buat satu-satu dululah.

Mr Hidney. Mahukan saya menceritakan tentang hari-hari saya bersama saya... errr... atau kata mudahnya, saya dan hari-hari saya...

Hari-hari saya... kita mulakan dengan hari ini....
Today... Kerja macam biasa...
Actually, I'm not bitching . Not much anyway... but I am feeling VERY good today .

During the past week, I did not do a great job of eating healthy and exercising (ye ke? - bukan ke baru je balik dari bercuti?). I could blame the bad weather, which makes me want to curl up on the couch and do nothing, but this is not a good excuse. Lacking on the walking this week b'coz of the rain . Looks like it's supposed to rain through Sunday. I am planning to eat a lot better and exercise alot more this week!!! Konon-konon larrr... . . Berat memang dah bertambah 2 kilo ni... dlm masa yg singkat sgt2... ***byk betul aku makan

One thing that made me smile today : . . .
Oh dear, I'm working with a bunch of people with full of stressed or "bermasalah negara" (esp. people wt marital life problem larr) . . Work life balance? What balance? What life? I'm currently "enjoying" 13-15 hour days at a city firm that has frozen my salary and thinks I should be grateful for my job in a depressed market. This means not blaming external factors - even work .

The point is that there is no good reason for jobs to be overly stressful! Yelah, everyone has stress of one sort or another. Stress is self-made. If you wring your hands about how stressful your life is, you will find your life stressful. If you just take the view that work is just something that we do, then it's a lot easier to take it in your stride. If you can't do that, change career or change job. I've done it and it's a lot easier than it seems before you take the plunge. Life is too short to waste on being unhappy..

Ehhhh... apa ke situ pulak saya bercerita ni...
Kita mulakan balik... saya dan hari-hari saya...
ISNIN. -
Selalunya hari isnin ni, agak boring sikitlah bagi saya. Bangun pagi dengan rasa sangat malas.. (Padahal memang sentiasa malas bangun pagi) memang selalu begitu. Pengaruh mood ahad masih belum hilang... apatah lagi memang cuti hanya pada hari ahad sahaja. rehat pun tak sempat hilangkan penat... - Tapi selalunya Isnin adalah hari paling sibuk. Sebabnya kerja2 yag dibuat pada hari sabtu (sebelum cuti) selalunya akan menjadi agak tertanguh-tangguh sebab memikirkan apa aktiviti nak buat pada hari ahad... so, mana-mana yg tertangguh tersebut terbawalah ke hari isnin... byk kerja nak buatlah pada hari ni...


Selasa.
Mood kerja sudah ada pada hari ni... disebabkan dorongan kerja yg bertimbun2 pada hari isnin... Rutinnya seperti biasa. Masuk Office. onkan I-mac, tengok list kerja yang dah tulis siap-siap dalam satu buku nota... Tgk2 kalau ada nota pesanan dari boss yg ditampalkan di komputer... kemudian kertas-kertas yg bersusun dalam bakul bertingkat, tengok mana-mana job yg perlu didesignkan segara... itu akan di dahulukan dulu (ikut dateline)...

Rabu, Khamis, Jumaat....
Sebenarnya langsung tak ada beza pada hari-hari ini. Kerja yg tak menentu sibuk... bila free, free sunguh-sungguh... tak tahu nak buat apa pastu mulalah bertenet.. Tapi kerja grafic memang tak menentu.. Tgh2 free tu tiba-tiba boss datang .. "Chime!! ni, saya nak awak designkan benda ni serta-merta... saya nak hari ni jugak siap".... hah!!! bertungkus lumuslah kamu dgn kerja kamu... then, kadang-kadang tak siap pun satu... dah masuk 3 kerja yg baru yg semuanya nak kena siap hari tu jugak... hahah... masa tu baru ko tahu, masa 24 jam tu memang tak cukuplah... tapi tak pe. saya seorang pekerja yg berdedikasi dan cekap.. dan pantas.***dan hensem**

Sabtu...
Macam biasa jugalah. Tapi selalunya Sabtu tak sesibuk mana. Sekadar siapkan kerja-kerja yg tak sempat disiapkan semalam... Sabtu boss tak ada.. jadi kerja pun tak banyak mana... Tapi walaupun tak byk mana, semangat kerj tu agak kurang sikit berbanding hari-hari lain... sebab asyik fikir 'esok cuti aku nak buat apa ek????...' disebabkan itu, selalulah kerja-kerja pada hari sabtu ni tak siap walaupun tak banyak mana... then, di bawalah ke hari Isnin dan membuatkan hari Isnin menjadi hari yg paling sibuk kembali....


Ahad...
Bangun pagi-pagi... sembahyang subuh. Pastu siap sembahyang, sibuklah tolong mak masak sarapan kat dapur... siap je masak, tolong mak basuh baju... sidai baju, lipat baju, bagi makan ayam... itik... siram pokok... kemas rumah, sapu sampah, lap cermin, basuh lantai, basuh dinding (basuh dinding?)... bla bla bla... yalle! yalle! yalle!!
hmmmmmmmmm, tapi semua senarai kerja tu selalunya berlaku dalam mimpi je. sebab selalunya lepas semayang subuh tu saya akan tidor semula... masa tidor tulah datang mimpi-mimpi buat kerja rumah tu.. heheheheh.... dan, seperti biasa... pukul doblas tghari barulah bangun. petang pergi dating... (see, saya dating seminggu sekali je tau)...

Tapi sejak akhir2 ni, ahad pun tak boleh bagun lambat sgt dah... sebabnya melayan anak saudara kembar tu... main 'Spot the different'... kat muka diorang... heheheheh.... Sampai sekarang masih tak dpt kenal pasti yg mana satu Hakimi dan mana satu Azhari.....

Ha, itulah kot, rentetan perjalanan hari-hari saya... sekian... tag berikutnya pada entri berikutnya...
mmmmmm... malas nak tag sape2. bukan sebab saya dah lupakan anda semua, tapi saya tahu semua orang pun tak suka jawab tag... Saya nak ikut ab geldof... Musnahkan industri tag... boikot! boikot! hahahaha... saya nak tag jugak sorang tu... CIKGU WEEN... heheheh *tak sengajalah cikgu*



7 comments:

W. Hidney said...

dating on sunday? hmm... menarik ni. hehehe

arsaili said...

salam..healthy routine

Rantong said...

Wah.. ni betul2 jurnal blog harian awak ni. Anyway, it is a good blog.

View Profile: Rantong™

anap_ilmi said...

ari ahad je ke smyg? huhu....

chimera said...

hidney - itu je satu-satu nya hari yg tinggal utk berdating... hahahah




arsaili - rutin2 biasa je.



rantong - thanks... alam kenal...




anap - ha'ah laaaaa... ari ahad je ke saya semayang ha. dah tu subuh je pulak tu... biar betul ni???

Shitsurei shimashita said...

waduh2! koknya sibuk aje kamu ni...si dia tak bisingkah???

chimera said...

hmmm, kami ni dua-dua pun bzzz... memanjang... tak bising-bising dah... haha