Friday, March 20, 2009

Tidak ada yang percuma...

Dunno larrr! Recently I was reading an interesting article about the Malaysian's richest people and feel like to shared about it.
Yelah.. I know i've been writing so much crap lately, so today something different lar kan.
Ok ker?

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary ~ seorang usahawan berjaya atau entrepreneur. Adakah sukar menjadi berjaya seperti ini?? Hmm... teringat siri tv realiti The Apperantice di TV3 satu ketika. Naluri dan kreativiti manusia akan berkembang tidak terbatas kalau perjalanan hidupnya sendiri tidak terbatas dengan peraturan dan sekatan. Ini saya positif ~ Sangat TEPAT!

Sudahkah membaca biografi berjudul "MY STORY" yang ditulis oleh jutawan kasino Mendiang Tan Sri Lim Goh Tong ~ menceritakan kisah liku-liku perniagaan beliau sehingga boleh membangunkan sebuah tempat peranginan yang terkemuka Genting Highlands ~ tempat perjudian terbesar di Malaysia dan Asia Tenggara. Kata Lim Goh Tong "Cerita ini sungguh mengilhamkan, bermula tanpa memiliki sesen pun, mengubah kesusahan menjadi kesempatan, bertindak menurut gerak minda, mengambil risiko terancang dan menumpaskan para pengkritik dengan pandangan jauh dan hati yang cekal".

Petikan dari kata-kata Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
1. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

2. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan.

3. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.
6. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

7. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

8. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

9. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo, New York dan London. Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana?

10. Ketika Allah memberika kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

11. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah.

12. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

13. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak.

14. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

15. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

16. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukakan akan kekal. ukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

17. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

18. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

19. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

20. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

21. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

22. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

23. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan.

24. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

25. Kekayaan ini tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.

26. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

27. Lifestyle? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

28. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

29. Tiada sebab orang kenapa Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju. Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

30. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.

31. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

32. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar. Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

33. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

34. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

35. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

36. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

37. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

38. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja ~ kita belum berjalan lagi. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan.


Benarlah di mana ada kemahuan... di situ ada jalan

Kata Hamka:
.....di dalam bukunya "Lembaga Hidup" di bawah satu tajuk kecil "Hak Kemauan".
"...orang yang kurang akal dinamakan bodoh, orang yang tidak ada rasa kasihan dinamakan kejam. Tetapi orang yang tidak mempunyai kemahuan, tidak patut diberi nama manusia lagi. Banyak orang yang jatuh sengsara, melarat, hina dan papa. Bila diselidiki ternyata bahawa sebab yang paling besar atas bencana yang menimpa dirinya ialah lantaran tidak mempunyai kemahuan. Mereka tidak tahu bagaimana hendak berdiri tegak dalam perjuangan. Bukan dia kekurangan pertolongan, bukan dia kekurangan kekuatan. Pertolongan cukup, kekuatan penuh, lapangan perjuangan maha luas, cuma dia tidak mahu menempuh... sehingga akhir perjalanannya menuju lubang yang digalinya sendiri...."

10 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

haa...nih leh wat modal kutbah jumaat nih. ekekekek

Tirana said...

Kejayaan yang bermula dari bawah biasanya lebih dihargai... Kekayaan yang datang macam kilat, perginya pun tentu macam kilat..hhehehe..

chimera said...

ween - khutbah jumaat hari ni tajuk dia mcm biasa... 'buah-buahan malaysia'... tapi hari ni bahagian ke dua pulak...
kak tirana - betul... kekayaan yg diperoleh tanpa usaha memang senang nak di habiskan... tanpa rasa sebarang harga yg perlu dihargai... org yg rasa jerit perih... penat lelah utk berjaya tu yg tahu hargai kejayaan dan kekayaan...

anap_ilmi said...

waaaaaaaa....sy mmg admire gile dgn syed mokhtar neh...dah lame dah rs nak wat entry tuk die neh, tp encik chime dah wat dulu. tgk la nnt, sy pun akan jd mcm die neh dan org pulak akan wat entry psl sy..kikiki

Amer Aan said...

hidup ni....
mana da...
prcuma bai.....

nk g tandas pon...
kene byr tau

~ Lyana ~ said...

sukra : i suka this article ~ Membangun jiwa.

Keep on writing

Dr. Darren said...

bro, i'm totally inspired. gud one from u.

ASYIQ said...

Salam ziarah kali pertama...blog yang penuh informasi. Teruskan menulis.

Kos Serani said...

Bagus juga tu Chime,sesekali layan buku ilmiah atau berbincang tentang self motivation bagus juga ...kan, terbuka juga minda. Well,banyak perkara remeh yg kita bincangkan sebagai entri kat Blog ada sisi positif dan kebaikannya juga, tapi perkara yg ilmiah sudah pasti impactnya buat minda.

AiE bAhRi said...

Saya juga sudah abis membaca biografi berjudul "MY STORY" yang ditulis oleh jutawan kasino Mendiang Tan Sri Lim Goh Tong..(buku yang terpaksa saya baca kerana dipaksa oleh seorang kawan untuk membacanya..tq kepadanya kerana buku ini menambahkan motivasi kepada saya..

Tidak mudah untuk mencapai kejayaan dan kesenangan dan ianya pasti kena bermula dari bawah lagi..yang pasti kejayaan yang diperolehi dengan usaha sendiri pasti lebih dihargai.

BUKAN SUSAH NAK SUSAH DAN BUKAN SENANG NAK SENANG