Friday, December 12, 2008

Communication DISABLED..?

Oh ya, sebagai sebuah catatan ~ sebenarnya sama sekali tidak punya pengalaman yang cukup untuk berbicara dan menulis tentang hal ini. Ini cuma sekadar selonggok tulisan yang muncul secara tiba-tiba.


Komunikasi dalam setiap hubungan diperlukan kerana itulah salah satu cara mempererat kehangatan antara individu. "Ngobrol" - kata Mas Agus, itulah salah satu bentuk komunikasi. bersembang, bergurau senda....

Ah, ngobrol dengan pasangan adalah sesuatu yang mengasyikkan! Sangat mengasyikkan.. berkongsi cerita, perasaan dan pendapat..

i have come to think that there's no right and wrong in a relationship. Who to blame, who was wrong it would take light years to finally be able to rest the case.. fighting with partners, you get to know them more.. get to know them deeper.. in many sense... how they see things differently than ourself, how stubborn they are.. it would be lots of fun if the situation is the opposite..??



BUT
is it about justice? Is it about the first one to apologize and regret of what's been said and done? Is it about who won and who was wrong?



Simply
because you love that person and you just don't want a stupid silly problem override your feelings into that deep evil hole that would risk you loosing the person? Can love really put up with everything? I heard that the greatest love of all can withstand anything... maybe love can put up with physical/verbal abuse, but can you?


we are all human beings who understand simple conversational language. You could at least communicate in a normal ~ conversational way. Who said argument has always got to be rough? We are all just different people who handle things and re-act differently. You have the right to leave if love isn't there anymore, otherwise where's that price of honesty.. it would be devastating to force yourself in a relationship in which love don't even live there anymore... that's not good news either...(knowing that you tried your best and let God do the rest)




Dan seperti biasa, tulisan serius ini harus ditutup dengan kata... ah, sudahlah....

7 comments:

cepotet said...

yes, i am totally agreed bahawa komunikasi itu memang sangat penting dalam relationship. (skemanye ayat ni kan)

kalau communication breakdown, alamatnya, memang susah jugak nak kekalkan hubungan tu. as for me, i akan carik someone yang i senang untuk berbual atau bercerita sebagai teman idup. oh, i think i should have one entry on this issue la. uceh.

and, selain tu, touch tu penting jugak. sebab, dr fadzillah kamsah ada cakap, lelaki egonya tinggi jadi kalau dah kawin, cara komunikasi and teguran kena lain sikit.

err.. rasa komen ni sangat panjang la. ringkasnya, memang komunikasi tu sangat penting. bakal suami, please take note. :p

cappuccino said...

ngobrol..jgn tak ngobrol...ceria kan hidup anda dgn ngobrol2 sokmo...hari2 jumaat dh ne lagi boleh ngobrol lame2...ngobrol smp ke dublin..bestttt bangetttttt...sedap plak sebut ngobrol ne hahhahah...

Tirana said...

Skil komunikasi terdiri daripada verbal (percakapan) and non verbal (listening and body language). Skil komunikasi sangat penting dalam interaksi kita dengan persekitaran yang terdiri dari pasangan hidup, anak-anak, kawan-kawan and so on. Hubungan akan menjadi dingin bila tiada komunikasi.

miEchi said...

communication...communication...commuter?? :D can u imagine a world without communication?? hehe..baik stop seblum merepek lagi...

Ad Rifza said...

Yup komunikasi amat penting dlm apa2 hubungan sekalipun..Kalo silap cara komunikasi akan memberikan impak yang tidak baik bagi org sebelah sana..even dalam komunikasi dlm sms pon haruslah jelas dn terang jika tidak akan menimbulkan persengketaan yg berpanjangan even maksud penghantar tidak begitu..
Ad suka ayat ni"You have the right to leave if love isn't there anymore, otherwise where's that price of honesty."..Ya betulll...

i-chimera said...

erni - betulkan. memanglah penting sgt komunikasi tu... cara pun kena betul jugaklah...

ok - buat entri baru sekarang... pakai isu yg sama...

bro - ngobrol sampai dublin tuuu... dah balik ke? ok tak ireland? salji tak kat sana...

tirana - hmmm.. nasihat dari org berpengalaman ni memang perlu sgt2. skil2 tu yg nak kena belajar tu...

miechi - dunia tanpa komunikasi???? ... errrr... mcm sesat dlm hutan sorang2lah. kalau dpt jumpa tarzan kira dah nasib baik sgtlah... (baik stop jugak sebelum merepek jugak)

ad - komunikasi dua hala mesti dgn cara yg betul kan... cara yg salah akan bawak akibat yg salah... berhati-hati perlu juga dlm berkomunikasi

Ecah said...

tak dapat bayangkan ek kalau communication disabled..? agaknyer time tu mesti da tahap xleh cakap, xleh dengar, xleh merase & xleh nak sampaikan pada orang..? macam cacat pun ade.. huk3x da mule merapu plak ecah ni.. huk3x..