Monday, April 6, 2009

Cerita Semalam

Semalam... seharian... (pagi hingga malam) sepatutnya hari saya adalah hari yang membosankan (kecuali di waktu petang - kerana seperti yang anda maklum, petang ahad... adalah waktu yang sentiasa ditunggu-tunggu kehadirannya - oleh sang pencinta seperti saya ***cehh!! jiwang!!!**
Oh ya, masih tentang semalam... hari yg sepatutnya membosankan itu terisi juga dgn kunjungan sahabat/teman/kawan dari Kuala Lumpur... MEL.. ya, hadirnya atas dasar sedikit urusan yg perlu diselasikan di Kuantan... jadi sepanjang hari semalam juga saya di Kuantan..

Ohhoo... dia bawakan saya sebuah novel karya Pramoedya Ananda Toer... - Bumi Manusia - yang dihadiahkan oleh seorang sahabat dari Indonesia kepadanya... heheh.. tidak wajar pulak rasanya, menerima hadiah yg diberikan orang kepadanya lalu diberikan pada saya pula... jadi atas rasa ketidakwajaran itu, saya gunakan istilah 'pinjam'... - "aku pinjam dulu, nanti aku pulangkan balik"...
saya juga mendapat juga kiriman novel dari indonesia oleh sahabat yg sama yang memberikan novel dari penulis yg sama Pramoedya Ananda toer - Novel Arus Balik -
Kata MEL... novel-novel sebegini adalah sesuai untuk penggemar-penggemar sastera seperti saya... huk!.. sebetulnya saya bukanlah penggemar sastera yang kental... tapi saya penggemar buku... saya gemar membaca... tidak kira apa jenis genri bacaan...



Hmmm.. lupakan pasal semalam... sebab saya teringatkan satu tag yang masih saya belum jawab meski dah sekian lama 'hutang' ini diberikan... masanya untuk dilangsaikan...
Tag..
Yang ini datangnya dari Naga Perang... Tentang Kahwin dah perkahwinan... hahahah... saya kira selepas menjawab tag ni, sekali lagi saya akan dicop JIWANG... hadoiiiii... terima jelah .

jom.. kita jawab soalah dari naga perang...


How old are you?

32.. Ok.. fine, dah tua... tapi saya ngaku kan. saya kira dangan pengakuan tersebut, ramai juga yang mahu menjadi adik-adik saya... kira ok lah tu...

Are you single?
Yeah... bujang... masih single (statment menaikkan saham)... tapi tak avalaible lah (statmenet menjatuhkan saham pulak)

In what age do you think you will get married?
Saya tak pasti... dulu.. masa dulu-dulu, saya letakkan umur saya 30 sebagai umur untuk kahwin.. tapi yelah, perkara-perkara tak dijangka bolehh berlaku bila-bila masa je di luar kawalan kita. Kerja-kerja jodoh ni rahsia Allah.. kalau ikutkan sekarang ni jugak nak kawinn...
**tapi ada sorang tu dia kata nak kawin 31 April ni... cesss... hampeh... siap ko nanti aku kenakan ko pulak**

Do you think you will be married with the person you are with now?
Op cos lah!! errrrr... InsyaAllah dengan dia je. tapi masih jugak terikat pada persoalan jodoh kan???...

If not, who do you want to marry?
Haa?????????... mmmmmmmm.... errr... sumpah! tak ada pilihan lain dah...
errrrr. Liyana Jasmay kot... **sambil jeling2 kat addy**

"errrr... Mel! adik ko single lagi kan?"

errr... ada tak makcik-makcik yg berkenan nak buat saya jadi menantu... heheheheh sila nagkat tangan...

Do you want a garden/beach or a traditional wedding?
Macam biasa-biasa je... style kampung-kampung tu, buat kenduri, pasang bunga manggar, ada kompang... (silat-silat tak mau) mcm biasa-biasa jelah...

Where do you plan to go on a honeymoon?
Bali masih jugak jadi pilihan utama... kalau tak dapat bali... Hawaiiii pun kira oraitlahhhh.. kan.

How many (wedding) guests do you think you will invite?
Satu kampung... dan jugak teman-teman blog saya kat sini...

Will that include your exes?
Tak!!! dia tak termasuk sekali... gila engko nak jemput orang dah tak de tu...

How many layers of cake do you want?
Cake??? kalau dpt yg mcm mawi tu lawa jugak... yg bentuk bantal-bantal tu...


Do you prefer having the reception at a hotel or a simple place?
Tak nak lah... saya bukannya ada duit sgt pun... lainlah kalau pihak ASTRO nak sposor kan...
mcm yg saya tulis tadi. buat kat kampung je. style orang-orang kampung... gaya tu lebih meriah.

When do you want to get married, morning or evening?
Majlis akad nikah buat malam... kendurinya keesokan harinyalah. mcm biasa-biasa lah...

You’d rather have your reception outdoors or indoors?
Tak nak sanding-sanding... kenduri-kenduri biasa lah... alah macam tak pernah pergi kenduri lah korang ni...

Name the song/tune you’d like to play at your wedding.
Saya tak kisah... itu bergantung atas cd-cd lagu yg dimiliki oleh dj yg bertugas... saya tak de sebarang masalah...

Do you want a solemn ceremony or a light one?
alah... style orang-orang kampung je..

Describe your ideal wife
Cantiknyaaaaaaa... (ayat teruja bila tgk dia keluar dari rumah sambil pakai baju songket kaler hijau... heheheheh)

Do you prefer fine dining or just the normal spoon and fork?
Biasa-biasa jelah...

Champagne or red wine?
Uihhhh!!!!!! gila apa... haram tu... berdosa... air sirap cukuplah... sirap bandung pun orait...

Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
Tuuu kena pikir dan bincang leklok lepas kawin nanti...

Money or household items?
Mana-mana pun tak pe... dua-dua pun berguna sangat lepas buat kenduri ni.. maklumlah duit dah byk habis kannn

Who will pay for the bills?
Kalau 'orang belah sana' tu tak kisah nak kongsi... ok jugak... saya pun bukan banyak duit sangat...

Are you ready for married life?
Entahhhhhhhh... dah kot!!

Do you think you will still be a virgin until you get married?
Hah!!!!! saya??? errrrrr... masa saya kawin tu saya tgh bunting 5 bulan... hahah.. boleh? jawapan macam gitu...

Will you always be true to your wife?
Harap-harp macam tulah... hati manusia ni sape boleh jangka kan??

How many kids would you like to have?
11 cukup kot... + 6 orang lagi... = satu team bola sepak siap dgn pasukan sorak sekali... heheheh

A new house for a newly wed or an old one?
Mana-mana pun tak pe... yg penting ada rumah sendiri...

What kind of cuisine would you like for your wedding?
Melayu lah... alahhhh mcm biasa-biasa je...

Will you record your honeymoon in a CD or DVD?
Kalau dpt buat Movie pun bagus jugak...

Whose wedding plans would you like to know next?
Hmmmmm... sebenarnya saya nak tahu jugak pasal wedding plans milik cikgu ween dgn Addy..
tapi sebab tgh boikot tag... saya abaikanlah... lupakan jelah...


selesai dah...

18 comments:

Sufi Idany said...

erm.... semoga impian itu menjadi nyata.... jgn lupa jemput ek.... pergi tk pergi itu bukan soalnnya...yg penting jemput ida tau!!!

cikyuyu said...

bro, mkn nasik myk
ajop bdk nie dulu skli deh..
jd tkr angkat nasik xpe doh..
hahhah :D

Shitsurei shimashita said...

hehehehe..makasih bro.

yelah jodoh penentunya..jgn bilang tidak jika kita blum mencoba, sapa yang tahu hati bor dan dia kan melainkan anda berdua gak.

~~ ms. libra ~~ said...

abgku, jgn di lupa su disini...su kene smpi awal banding yg lain...byk keje nak dibuat...nway, kalo rasa nk tmbh lg 3 utk cukupkan kuota tu, meh cni su kenalkn dgn calon2nya...hahahaha ;)

Tirana said...

hehehe...kita merancang Tuhan yang menentukan.. Nanti kalau kak tirana tak dapat hadiri majlis kawin chime, boleh tengok movie pun jadila..hehhe

chimera said...

mel - ok... tanya cepat sikit tau...




ida - Aminnnn... dan jgn dirisau, ida tentulah antara yg akan dpt kad VIP nanti...





dek YUYU - hahah... baguh, saya mesti panggil yuyu punyalah, kalau x nati sape hok nok akak nasik, basuh pinggang sume.. hehehe...




Naga - Yeah! semuanya bergantung pd jodoh...




su -yess.. mana boleh lupa sue di sana... sue dgn cd... antara org2 kuat kena potong bawang dgn daging nanti heheheh...errrrr... nak cukup kota... errrr... tak yah lah kot.. tak yah lah... apa kata kalau sue kenalkan dekat cD je.. heheh


kak tirana - kita mampu rancang je. Allah tu sebaik-baik perancang... moga semua impian saya tertunai jugak satu masa... heheh.. tgk movie je ke.. ok, nanti saya bagi akak punya VVIP tiket dekat TGV... heheheh

miEchi said...

kawen ooo kawen...

addyaholix said...

sakan sungguh wedding plan abang chime kita ni. kalau orang belah sana baca mesti dia teruja sangat. terus ajak kahwin esok pagi. berani? haha!

hish apa ni. sumbang mahram ke apa?
mana boleh jeling-jeling liyana jasmay, tu dah kira adik ipar tu haha!

nak tahu pasal wedding plan saya? tak pernah plan. sebab plan nak ajak liyana jasmay kahwin lari. belanja tak banyak. haha!

:: Cikgu Wiween :: said...

errr jgn lupa tau dtg 31 april nih. agagagagagaggagaagagaggaagaggagaagaggagagaga
agagagagagagagaaggagagaagagagagagagga




agagagagagaggagagagagagagag *kasik gelak panjang sikit*




*jgn lupa tau!! :P*

addyaholix said...

tergeliat lidah saya baca blog versi bahasa ibunda tu. dan ada yang saya kurang faham. tak faham sebenarnya. haha!

dan oh ya. ada foto album ya. haha!

Amer Aan said...

ank jiran alien ijo...
mseh single lg...
hehe..

anap_ilmi said...

cuba la luar biasa pulak..asik biase2 je..huhu

chimera said...

miechi - lirik lagu ke tu... nak saya smbungkan ke??





addy - sakan ke?? rasa mcm biasa-biasa je tu... mcm yg org lain jugak... errr.. org belah sana dah baca dah ni, dia tak ajak kawin punn.. haha.. tak cukup menerujakan kot.
ha-ah lahh.. adik ipar.. tak baik ngorat adik ipar kan.
Uih... nak kawin lari ke addy.. mcm tak best je.. tu saje je la tu, tak nak undang saya pergi majlis kawin dia lah tu... kann... takpelah.

versi bahasa ibunada tu utk org yg faham-faham je... tak de apa yg penting pun... bagi tau mana yg tak paham, biar saya translate balik semula..
foto album tu pulak, utk tontonan sendiri saje... tak de sape2 pun blh tgk..




ween - cis cis cis cis cis... cis kekkk.... ko tunggu lah... tungguuu ada lori ada bas...




amer - anak jiran alien tu, keturunan alien jugak ke amer?? lawa tak?





anap - bab nikah kawin ni, buat yg biasa2 sudahhh... lepas kawin tu barulah buat yg luar biasa heheheheh...

addyaholix said...

takkan dia nak ajak kahwin. siapa lelaki siapa perempuan ni? haha!
step yang tu abg chime yang kena mulakan lah. haha!

ok. ok. tak jadi kahwin lari.
saya jemput. jadi pengapit boleh? ajak orang belah sana sama nanti. jangan lupa bulan tujuh nanti datang rumah ok. alamat saya dah bagi kan? serius!

chimera said...

betullan addy... takkan dia pulak yg nak ajak... tak patut betullah budak chime ni. takkan tu pun tak tahu nak pikir...

bulan 7 addy?? addy biar betulllll... ni bulan 7 tahun bila ni... ni mesti sama dgn cikgu ween, suruh pegi umah dia 31 april... hampeh betul... biar betul addy...

addyaholix said...

kamu terkejut kan bang? saya lagilah terkejut dengan keputusan yang saya buat bang.

tapi jemput datang ya bang!
kalau tak, nanti mesti saya kecil hati. ajak kawan abang, mel tu sekali ok. dan bawak orang belah sana juga. boleh kenal-kenal dengan bakal kakak saya. haha!

Cik AniS GalaxY said...

kawen cpt
kasi anak buah utk kami cpt2...kikiki

chimera said...

addy - saya masih tak percaya.. serius... addy pun memang serius ni kan... addy tak main-main kan... hmmmmm... kalu betul, saya gembira sangat-sangat ni... hahah.




cik Anis - uih! buat saya malu-malu je cik anis ni... ok.. permintaan akan ditunaikan tak lama lagi... tungguuuuuuuu