Saturday, November 22, 2008

membuat pilihan tak akan pernah mudah...

As I grow older and (hopefully) wiser, my tongue had been bitten more often than when I was younger. Because you see, as a spring chicken, I had a habit of being spontaneous. Blurting things out and didn’t really care about the impact. I thought it meant courage and honesty. Little did I know that it can be seen as being reckless and inconsiderate as well. Boy, I was in trouble many times because of that...
Slowly and surely I learned to think before I said anything. Before I put a response to a situation now I always think on how I would want this to end. It made my life slightly easier but not necessarily trouble free because there is another ‘tongue’ that is harder to bite. It called feeling.

I have never really been a full of feeling or emotional person. i strongly believe that feelings should be dictated by common sense. You should be able to control how you feel towards something. Don’t get angry unless it is necessary. Don’t be sad by something that you have no control of. Never regret anything unless you have plan on not how to fall into the same hole. Have a rational feeling, but do not rationalize it. Or your life will be very tiring. To feel without thinking is equal to exhaustion.

These all are sound very ideal. But as what normally happen in the real life, writing is easier than experiencing. Many times I had to struggle not to let my anger cloud my judgments. On the other hand, I also had to struggle not to let my fondness influence my decision.

I guess the biggest challenge is not to buy when you know you can. Not to give in to the feeling you have when you know that it won’t do anyone good



You have a much better life if you wear impressive clothes - Vivienne Westwood
Sounds vain, huh? But it's true! Wearing nice clothes lifts up your mood. Makes you feel better. Feel good about your self. At least, that's how i feel if i wore nice clothes. If that's the case, do we live in vanity world? May be we do. Physical appareance does matter. Beauty does rule. But it also comes with price. What is the price? To be continued... if i got the time to do it


oh ya... lupa plak... "I sound silly when i speak in malay u see"...

15 comments:

Tirai Hidup said...

dah thu grow older,cepat tawen!!
nanti saham down!
sempat haku masuk komeng budak ni hahhahaha!!walau tgh study hard ni mak aaiii...exam fever!

chime buang je la verification tu mencii aaa!!

Sufi Idany said...

abg..buat laa pilihan yang dekat dgn hati kita.... :D

cepotet said...

antara semua entries, yang ni paling i suka. hmm.. maybe sebab cam kena dengan apa yang jadi with my worklife sekarang.

yeap, membuat pilihan memang sangat susah. walaupun orang cakap kena wat pertimbangan yang betul tapi sometimes, after so many pertimbangan pun tetap kita akan rasa, 'eh, betul ke keputusan aku ni?'

ah.. life memang penuh pancaroba. :(

Sufi Idany said...

reply cepotet : kadang kita sedar yang kita dh wat pilihan yang silap bila kita dah pun amik keputusan...time tu la.... semuanya mcm dh tak der peluang nak turning back kan ?
huhuhuhu

abg sorry ngacau,..

:: Cikgu Wiween :: said...

Ween slalu aje lepas ckp tanpa pikir dulu! gagaga :p

Oppss...sy kedengaran bodoh bila sy berckp dlm bahasa inggeris awk tau! :p

Insan di Bumi Allah said...

if life is jus a matter of making decision..what is the meaning of life..it is hard to make decision..especially when it'll involved n will impact our future..n we dunno what is going to happen..only after decision are made,then we will know..we will never know whether its rite or wrong until we experienced them..this is life...we learn from experience..tru life..juz dun give up...

if u fail to plan..than u plan to fail..but we r human..kite merancang..Dia menentukan...

heheh..suke merepek....taktaula kuar tajuk ke x..hahha

i-chimera said...

kak lawa ... nanti orang kawen lahhh... alahhh...

ida... nak pilih yg dekat pun tak mudah jugak kekadang tu...

cepotet... rumitkan nak buat pilihan. kena fikirkan byk perkara. kalau lah kita blh fikirkan tantang diri kita je, tanpa fikirkan org2 lain, mungkin jadi kurang sikit rumit tu... yelah.. hidup penuh pancaroba...

ida... sebab tulah org kata sesal dulu pendapatan..

ween... saya pun sebenarnya sama jugak... hehe..

Insan dibumi Allah... sebab tulah kena pertimbangkan sebaik-baiknya dan kena kaji byk perkara juga sebelum ambik sebarang keputusan.. mmang tak akan mudah...
ehh.. tak kuar tajuk lagi... masih dlm topik lagi tu...

bozzobattousai said...

pasal not to buy yg aku paling susah skali...aku klu dah nak satu2 benda tuh mesti nak jugak...skarang tengah cari psp...sape nak jual?

cappuccino said...

er..kalo nk buat pilihan beli perfume mudah ke payah yer..eh eh soklan ne cam takde kaitan jer ngan entry ne..

i-chimera said...

bozzo - saya pulak tgh cari ps3... padahal ps2 dah ada. tamak kan? pastu mulalah nyesal...

bro - eh! bukan ke demo dah beli dah parfum tu??.. tapi kalau orang duit byk tak susah nak buat pilihan... mana yg berkenan tu, capai je... - rasa macam lari topik jugak ni..

Kos Serani said...

Pepatah ada mengatakan, Pilihan di tanganmu, tapi jika salah memilih, kalau pun X rasa kesal, tapi akan bertandang sekelumit rasa sebal di sanubari. Ada orang kawen dan mencari pasangan hidup kerana desakan sekeliling atau kerana usia semakin bertambah tua, tapi benarkah keputusan itu jika bersandarkan usia atau desakan sekeliling? dalam hidup ini, kita harus memilih. Your life...ur choice

suesamsudin said...

pilih pasangan hidup yg betul2 cinta n sayang kan kita kerana Allah...bukan kerana rupa @ harta...n plg penting terima buruk baik kita SERTA famili kita....biar lambat asal selamat...hehehe

*dr org yg prnh mengalami pahit hempedu alam rumahtangga.... :)
( oh yea, salam perkenalan)

i-chimera said...

salam kenal jugak sue... eh.. ni akak cantik yg kat blog cD tukan...
tak risau sgt paal pilihan... sebab dah ada sorang yg terpilih hik hik hik... cuma jodoh tak sampai lagi... doakanlah jodoh saya ada dgn dia tu.. AMIN

suesamsudin said...

weh, akak cantik chime pggl su?
patut ditukar adiklah...hahhahaha...kita muda lagi...huwaaaa :(
semoga jodoh chime n org di sana kuat n kekal hgga syurga...amin amin amin...
*cepat doa utk su gak...moga jumpa jodoh yg baik lak kali ni...hahhaha

i-chimera said...

aisehhh... muda lagi ke.. okey. kasi tukar.. adik cantik.. heheh.. boleh??

AMIN!! moga doa sue tu termakbul hendaknya... moga sue jugak akan jumpa jodoh yg baik dan beriman dan hensem dan lengkap... (dan lengkap??)...

errr... tapi pesanan sebelum ni kata - dari org yg pernah alamai pahit hempedu alam rumahtangga... apakah??