Friday, December 5, 2008

Feeling Good is Good For You!!

Gapailah pelangi dunia.... Capailah apa saja cita-cita... Jangan lupa untuk tidak lupa... Tiada yang kekal di sini.

Apa yang kita fikirkan kadang jauh meleset dari kenyataan yang sesungguhnya tengah terjadi... Banyak orang mencari kebahagiaan. Namun lupa kesejahteraan. Banyak orang mencari Syurga, namun lupa dunianya. Banyak orang membaca.. tetapi tidak mengerti banyak.



Ada seseorang mencadangkan kepada saya sedikit masa dahulu untuk mengamalkan
program penghargaan diri sendiri.

Contoh yang diberi (jika saya masih ingat dengan betul) ialah beli televisyen apabila putus cinta.... Gayanya seperti merayakan sesuatu yang menyedihkan tetapi ia sebenarnya satu bentuk penghargaan juga. Biasanya bila seseorang itu putus cinta, dia akan mengurungkan diri di dalam bilik dan membasahi bantal dengan air mata. Mungkin juga ada yang bertindak nak bunuh diri. Orang-orang yang semacam ni memang tak perlu dihargai; elok dihargai dengan pelempang sahaja. Dunia tidak kiamat hanya kerana kita putus cinta...

Tetapi bagi orang yang masih boleh meneruskan hidup dengan normal walaupun baru aje putus cinta, elok benar jika diberi hadiah. Disebabkan baru lepas putus cinta, jangan harap bekas pakwe/makwe akan kasi hadiah. Elok sahaja dibeli sendiri. Sebab itulah ia dinamakan program penghargaan diri sendiri. Sendiri dapat susah, sendiri dapat senang balik dan sendiri kasik hadiah pada diri sendiri...hahahahaa

Ramai orang suka dapat hadiah pada hari-hari yang dia gembira. Misalnya pada hari jadi atau hari dinaikkan pangkat. Dan orang juga akan hanya beri hadiah pada hari-hari yang macam ni. Jarang orang dapat dan beri hadiah pada hari-hari yang dia sedih. Dan jarang juga orang akan dapat dan beri hadiah pada hari-hari yang dia susah...

Sepatutnya kita mesti dihargai bukan hanya pada masa kita senang atau gembira. Kita mesti juga dihargai pada hari kita susah atau sedih. Bukan kesedihan atau kesusahan itu yang dihargai tetapi ketabahan dan kesabaran. Dan siapakah orang yang terbaik untuk menilai kesabaran dan ketabahan seseorang melainkan diri kita sendiri....

Dalam hal penghargaan juga, jika yang akan menerimanya adalah diri sendiri juga, terpulanglah kepada diri sendiri yang menentukan. Saya berpendapat membeli televisyen ketika putus cinta adalah sedikit tidak masuk akal tetapi itulah hadiah yang kawan saya tadi hadiahkan kepada dirinya sendiri. Dia ada sebabnya sendiri untuk memilih hadiah yang itu. hhhmmm... Asalkan bahagia

Jadi ~ ketika jam sedang menunjukkan pukul 2.10 pagi ini, saya perlu melakukan sesuatu untuk menghargai diri sendiri. Kerja-kerja yang nak kena siap esok pun dah siap. Mata pun dah kuyu. apa kah lagi cara menghargai diri pada waktu ini yang lebih baik berbanding tidor.... hehehe.. oh ya. minum milo dulu juga salah satu cara menghargai diri... (agaknyalah)







19 comments:

cappuccino said...

eh..eh..best gak idea ne kan..tp kan chime..sy plak gini tau..kalo lepas hbs jumpe spvsor jer..slalu gi release tensyen shopping2 kt city ker..window shpg pn tkpe..sbb bkn ape sblm jumpe spvsor rase mcm nk pecah kepala..pastu dh lega jumpe diorg tu br ler nk berfoya2 manjakan diri sendiri..kire terapi gak le ne kan..nywy br jer lps jmp spvsor ne..cau cin cau..nk gi berfoya2 kt city jap mlm2 buta ne..byeeeeee...ops lupe nk ckp pkl 3.30pm dh mlm kt sini hehehhe...

♥chubbycekelat ♥ said...

setuju2!
heheh..
entry kali nih paling besh..
huhu XD

bozzobattousai said...

aku setuju sesgt ngan tulisan ko....

anap_ilmi said...

yaa...saya pun nak sokong jugakk

miEchi said...

yess...stuju dalam diam...shhh..

Tirana said...

Begitulah yang sepatutnya..memberi penghargaan kepada diri sendiri.. tak payah harap pada orang lain kerana tak semua orang pandai menghargai orang lain..

AiE bAhRi said...

Setuju ngan abg chime!!!

addyaholix said...

paling setuju.
bukan kadang2 perlu bagi penghargaan pada diri sendiri tapi selalu.
kita selalu fikir macammana nak menghargai orang lain tapi kita selalu lupa untuk menghargai diri sendiri.
saya kalau susah hati, saya akan sejukkan hati dengan shopping. itu bagi penghargaan pada diri sendiri jugak kan? haha.
tapi kena make sure yg dalam bank tu ada lahh =)

terima kasih jenguk blog sy!
sy link ok!

i-chimera said...

bro - org masa tensen tu lah nak kena terapi.. masa dah lepas jumpa supervsr tu dah release tak yah terapi pun dah tak apa... seblum jumpa sprvsr tu lah nak kena soping ke, tgk movie ke.. apa ke... hehehe.. lepas jumpa sprvsr tu kira time nak g melancong... dublin ke, milan ke... mana-mana lah... haa - melancon tu pun kira penghargaan utk diri sendiri jugak... (bila la aku ni nak per UK ni) -
3.30 dah malam?? abis tu pagi kat sana stat pukul berapa??

lily - setuju jugak... errr... best ke?

bozzo - saya pun setuju.. hehe

anap - saya pun sokong

miechi - saya setuju dalam diam jugak

(heheheh... senangnya na balas komen.)

tirana - ya betul. tapi walaupun gitu, kita tetap juga kena pandai hargai orang lain kan?

aie ni baguslah.. apa pun yg saya tulis semua dia setuju.. hehe

addyaholix - jarang sgt2 kita nak hargai diri sendirikan. biar letih, biar penat, biar sakit kita kadang2 buat tak tahu je pada diri kita sendiri. kesian kat diri kita.
shopping ke apa ke... kalau menyenangkan hati kita, kira penghargaan utk diri sendiri lah...
tapi kalau tak ada yg dlm bank tu, tapi nak shopping jugak tu nama dia menyeksa diri sendiri pulak.. hahaha

Papa-Itam said...

idea yang menarik....
makin banyak penghargaanlah lepas ni umie akan dapat hahaha

:: Cikgu Wiween :: said...

err kucing jiran sebelah ween putus chenta laa ape kata chime belikan ikan 5 pinggan kat depa?? perhargaan tu. gagagag :p


minum MILO x ajak!! mau jadik kuat sendrik laa tu. cet

cepotet said...

haaaa.. mak erni pun memang ajar kitaorang adik beradik supaya kalau putus cinta, selain daripada menangis, kita kena hargai diri sendiri. kalau masa duduk ngan mak dedulu, time putus cinta je, mak akan buatkan kek sebagai tanda penghaargaan kat diri sendiri. mak akan cakap, "kek ni sebagai tanda kita raikan angah putus cinta and kita tahu Allah dah tentukan, that guy tak layak untuk angah".

:)

i-chimera said...

papa itam - errrr... umi... (mana satu ni) pastikan akan dpt pnghargaan berganda lepas ni ya..

ween - program kali ni bertajuk mengharigai diri sendiri... kalau kucing tu putus cinta, maka beliau sendiri yg perlu menghargai diri beliau sendiri.. cthnya suruh kucing tersebut pergi berenang kat teluk kemang pastu sambil2 berenang tu, boleh lah menangkap ikan terus... jgn kata 5 pinggan, lima lori ikan dgn 5 lari pinggan sekali pun dia blh dpt dlam laut tu.. **ada pinggan ke dalam laut ha**

erni - bagus betul mak erni ya.. sejak kecik lagi dah diajar memotivasi diri... erni ni mesti seorang yg penuh bermotivasi... gituuuuu...

:: Cikgu Wiween :: said...

5 lari pinggan?? pinggan mana buleh lari! gagagagaga :p

i-chimera said...

eh... lupa pulak... pinggan mana blh lari... pinggan boleh terbang je kannn

arsaili said...

salam..saya pun turut mengamalkannya..masa kat uni dulu..kalau dapat study dan habiskan target...lepas tu bole berjalan2 ke town..ahahah

Ad Rifza said...

Ermm elok gakkan hargai diri sendiri..Jangan seksa diri kan?..Kalo penat ke apa ke kena rest..keje banyak skalipun jangan lupa makan minum dan rehat sekejap..Diri patut dihargai....Kalau putus cinta camana kalo cari cinta baru untuk diri?..ok gakkan?..Diri dihargai jugak dengan kegembiraan..huhu..

hans said...

best2
menghargai diri sendiri
sokong2
buat apa la sampai nak bunuh diri kan?
baik habiskan duit dengan makan
lagi best
layannnn

Ecah said...

hahaha!! pelempang terus chime nih.. hrrrmmm.. untuk memujuk perasaan diri sendiri dikala sedih.. setiap orang mempunyai cara tersendirilah.. bagi ecah menangis sepuas-puasnya pun dapat melegakan emosi yang kurang stabil apabila terputus cinta.. walau macam mana pun, lepas tu mesti kuatkan semangat dan cuba bina hidup baru okeh.. tak semua orang ada kekuatan ni lagi-lagi cinta yang benar-benar ikhlas..